PoY! (Foto: Skjermdump)

PoY! på nederlandsk

Den norske operaen PoY! skal produseres av Den Nederlandske nasjonaloperaen.

Kalender

Ary Morais & Band @ Drammens Teater 4. feb

04/02/2023 Kl. 15:00

Viken

Lørdagsopera 4. februar

04/02/2023 Kl. 15:30

Oslo

Fransk musikksalong à la 1720

05/02/2023 Kl. 18:00

Oslo

Barneoperaen PoY! av Opera Omnia, alias Heidi Tronsmo og Glenn Erik Haugland fra Os skal produseres og settes opp i operaen i Amsterdam som en del av den Europeske Operafestivalen der i mai i år. Verket vil samtidig bli en del av operahusets faste repertoar og skal etter planen spilles jevnlig i 2011-2012.

— Det har nesten aldri skjedd før i norsk operahistorie at en norsk opera er blitt produsert og satt opp av et så stort utenlandsk operahus, sier komponist Haugland.

— Hvorfor velger nederlenderne denne, tror du?

— Vi fikk opplyst at de hadde vært på jakt etter en god barneopera i lengre tid – de skulle visstnok ha sett gjennom 150 videoer for å finne noe. De var ganske frustrerte etter hvert. Så ble de tipset om PoY! via en festival i Utrecht, der vi spilte i 2005. Etter å ha sett nærmere på opptak, ringte de og spurte om vi kunne opptre i mai. Det har vi ikke anledning til, men de likte stykket så godt at de bestemte seg for å gjøre det selv.

Fra en oppsetning av PoY! i 2000.

— En større anerkjennelse
Teamet fra Nederland vil i løpet av våren komme til Os og lære seg PoY! med tett oppfølging fra Heidi Tronsmo, komponist Glenn Erik Haugland og regissør Hege Gabrielsen.

PoY! ble urfremført 11 år siden på Black Box Theatre i Oslo med Heidi Tronsmo selv i hovedrollen. Forestillingen ble i perioden 2000 til 2004 spilt nærmere 140 ganger rundt hele landet og i tillegg Island, Tyskland (blant annet med gjestespill på Deutsche Oper Berlin) og i Nederland.

— Dere har allerede spilt 140 forestillinger i hele Europa. Hva er størst: å spille selv, eller at andre ønsker å spille deres verk?

— Det var i alle fall en veldig ny situasjon for oss. Det er nok på en måte en større anerkjennelse, dette. Vi har hatt det veldig mye morsomt med PoY!, flere utrolig opplevelser rundt om Norge og Europa. Men norsk opera er jo ikke akkurat som Jon Fosse – med unntak av enkelte samarbeidsprosjekter, settes ikke norsk opera opp i utlandet.

— Blir det vanskelig å lære bort PoY!?

— Både ja og nei. Det er en veldig tett relasjon mellom bevegelse og lyd i denne operaen. Å skrive ned alt det vil bli fryktelig tungvint, så vi må nesten gå gjennom bevegelsene med dem.

— Hva får dere igjen for dette? Blir det lettere å få satt opp neste opera også i Nederland?

— Det er i alle fall ingen tvil om at stykket vil bli videre kjent – det kommer operasjefer fra hele verden til den festivalen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev