Olav Berg

Nytt verk fra Olav Berg

Kammerkonserten til Stavanger Symfoniorkester søndag 13. januar kl. 19.00 i Bethel inneholder plutselig mer enn det oppsatte program. Komponisten Olav Berg har nemlig skrevet et helt nytt stykke til konserten – og fortsetter dermed sitt samarbeid med klarinettisten Håkon Vestly i SSO.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Søndag 13. januar inviterer Stavanger Symfoniorkester til årets første konsert i Kammermusikkserien. Den franske harpisten Frédérique Cambreling er gjest på denne konserten, sammen med 6 av SSOs musikere, som også er medlemmer av Stavanger Samtidsensemble. På programmet står Roussel: «Sérénade» for fløyte, harpe, fiolin, bratsj og  cello, Caplet: «Divertissements» – soloverk for harpe, Dutilleux: «Ainsi la nuit»  for strykekvartett, Ravel: Introduction et Allegro for fløyte, klarinett, harpe og strykekvartett – og et splitter nytt stykke av Olav Berg, kalt «Kvintett for klarinett og strykekvartett».

For nærmere 20 år siden (i 1983) startet soloklarinettist i SSO, Håkon Vestly, et samarbeid med komponisten Olav Berg. Berg skrev den gang et stykke for klarinett og piano kalt «Fantasia Breve», som Vestly var med å urfremføre, og 1986 skrev Berg klarinettkvintetten «Edges», som Vestly siden spilte inn på plate.

Det var sistnevnte verk som opprinnelig var satt opp på programmet til søndagens konsert. Da Vestly informerte Berg om dette, ønsket Berg å revidere verket noe. Dette resulterte imidlertid i at Olav Berg like godt skrev et helt nytt stykke, som nå altså får sin urfremføring.

Berg ble født i Kvelde 25. september 1949. Han har studert musikkteori og komposisjon med Antonio Bibalo i Norge og Lennox Berkeley i London, og var i årene 1973-78 trompetist i Marinemusikken i Horten. Bortsett fra ett år hvor han underviste i musikkteori ved Stavanger Musikkonservatorium har han siden vært komponist på full tid.Blant hans mest kjente verker finner vi orkesterverket «Poseidon» (1982), «Klarinettkonsert» (1986) og «Four Poems (1993).

Med sin bakgrunn som trompetist har musikk for blåsere en spesiell plass på Olav Bergs verkliste. Han har skrevet to trompetkonserter, en fagottkonsert, en klarinettkonsert samt solo- og kammermusikk for ulike blåsebesetninger. Hans kunnskaper om blåseinstrumenter i kombinasjon med hans lyriske og virtuose uttrykk har ført til en rekke bestillinger fra Norges fremste blåsere. Utover de nevnte verkene for Vetsly, har han også skrevet solostykket «Vertigo» og «Sonatine for fagott og piano» for fagottisten Dag Jensen, og klarinettkvintetten «Edges» (1999) for Terje Nymark.

Berg vil selv være til stede på konserten. Konserten vil også bli tatt opp av NRK radio for senere å sendes i programmet «Kammertjenere» på P2.

Medvirkende under søndagens konsert i bethel er Vidar Austvik, fløyte, Håkon Vestly, klarinett, Frederique Cambreling, harpe, Florian Kellerhals, fiolin, Harald Grimsrud, fiolin, Elisabeth Skaar Sijpkens, bratsj og Liv Opdal, cello.
 

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.