Olav Anton Thommessen (foto: Lisbeth Risnes, NMI)

NoTAM-forum på onsdager

Norsk Nettverk for Teknologi, Akustikk og Musikk i Oslo har gjennom hele 2002 holdt ukentlige forelesninger om temaer knyttet til elektronisk kunst. Alt fra estetikk til formidling og rent tekniske aspekter er blitt omhandlet av en rekke av Norges ledende komponister. Onsdag 17. april holder Olav Anton Thommessen og Bendik Hagerup forelesninger om henholdsvis Iannis Xenakis og Edgar Varese, noe som også har fått Ballade til å bla litt i arkivene.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Denne våren har NoTAM hatt fokus på «den elektroakustiske kanon» med 7 forelesninger som omhandler viktige verk i den elektroniske musikkhistorien, og har i tillegg kunne tilby et bredt spekter av foredrag og orienteringer om alt fra elektronika til lydkunstens internasjonale historie. En rekke kjente navn innen samtidsmusikken er presentert av ditto kjente norske musikere og utøvere.

NOTAM Forum er åpent for alle – og byr attpåtil på gratis adgang. En viktig del av vinterens og vårens program har som nevnt vært fokuset på betydningsfulle, elektroniske verk, der Eivind Buene og Øyvind Torvund har tatt for seg John Cage og Jonathan Harvey, mens Natasha Barrett og Trond Reinholdtsen har orientert om verk av Dennis Smalley og Gottfried Michael Koenig.

— Vi må absolutt kunne kalle dette for vellykket, sier Bjarne Kvinnsland i NoTAM, som sammen med Lars Petter Hagen har vært produsent for serien. – Våre nye lokaler egner seg godt til denne typen arrangementer, og hvert foredrag har gitt oss fulle hus, med deltagere fra til dels svært så ulike miljøer. Det har vært alt fra hackere til billedkunstnere som er opptatt av lydkunst, til komponister og andre NoTAM-brukere. Noen av foredragene har vært nokså fagorientert, noen har gitt tilhørene en mer estetisk-teoretisk balast, mens andre har vært lettere i formen.

Onsdag 17. april skal Iannis Xenakis’ «La legende d’Eer» og Edgar Vareses «Poéme Electronique» presenteres av Olav Anton Thommessen og Bendik Hagerup. Thommessen har selv studert med Xenakis, og Hagerup studerer i øyeblikket ved skolen med studioet hvor Varese nettopp komponerte «Poéme Electronique». Det er med
andre ord snakk om førstehåndskunnskap, presentert av to markante komponister, aktive skribenter og foredragsholdere. Foredragene begynner klokken 19 i NoTAMs nye lokaler i Nedregate 5, over Akerselva ved Blå.

Videre innslag og temaer i NoTAM Forum blir «DVD i surround» (24. april), fokus på Åke Parmerud og Karlheinz Stockhausen ved Lasse Thoresen og Asbjørn Flø (8. mai), «Elektronisk nasjonaldag med overraskelser» (15. mai), 3 prosjekter ved Birger Sevaldson, Lars Petter Hagen og Bjarne Kvinnsland (22. mai), fokus på Jean Claude Risset og Bruno Maderna ved Henrik Hellstenius og Lars Petter Hagen (27. mai) og «Scenekunst og ny teknologi» ved Amanda Steggell og Per Platou (5. juni). NoTAM forum rundes av for sommeren med det syvende fokuset på den elektro-akustiske kanon, der Asbjørn Schaathun og Morten Eide Pedersen vil ta for seg Karlheinz Stockhausen og samtidig summere opp litt av erfaringene med forumet så langt.

NoTAM Forum-serien startet opp 13. februar, og har inntil nå kunnet tilby på forelesninger av Isak Andersen og Alexander Rishaug, Bjarne Kvinnsland, Cato Langnes, Tilman Hartenstein, Anders Vinjar, Kjetil Svalast og Matheussen, Rolf Wallin og Risto Holopainen, i tilegg til de allerede nevnte.

— Alle foredragene blir fortløpende streamet på våre hjemmesider, forteller Kvinnsland. – I tillegg legger vi ut foredragene rundt den elektro-akustiske kanon som faste lydfiler, som folk også kan vende tilbake til senere. Jeg tror slike elementer er med på å styrke NoTAM som en viktig miljøfaktor i det norske musikklivet.

Som en opptakt til Olav Anton Thommessens forelesning om Xenakis kan du her lese den norske komponistens svært fine artikkel «Han startet musikkhistorien på ny», som opprinnelig ble publisert i (papirutgaven av) Ballade nr. 4, 1985. Den er også å finne i festskriftet som ble gitt ut i forbindelse med Olav Anton Thommesens 50-årsdag i 1996 av Norsk Musikkforlag A/S.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.