Arne Nordheim (foto: Lisbeth Risnes)

Norske komponister: – Stopp forferdelighetene!

Gjennom et opprop forfattet av Knut Vaage har nå flere enn 50 norske komponister samlet seg i en skarp protest mot en eventuell norsk deltakelse i en ny krig mot Irak. Oppropet, som allerede ved utsendelsen var signert av navn som Henrik Helstenius, Rolf Wallin og Arne Nordheim, vil bli overrakt statsminister Kjell Magne Bondevik når alle underskriftene er samlet. – Det er viktig at marginale grupper som de norske komponistene står frem og sier at krig er uakseptabelt og ødeleggende, sier Arne Nordheim til Ballade.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

— Inspirert av forfatterforeningens underskriftskampanje fant jeg behov for å komme med en ytring, sier initiativtaker Knut Vaage til Ballade.

Vaage sier han har tenkt på å komme med en uttalelse siden aksjonene i Afghanistan:

— Det er på tide å ta et skritt fra aggresjon i retning fred. Det som er viktig nå er å stoppe krigen før den starter; vi trenger ingen forebyggende kriger! Hvis man nå lykkes i å stoppe bevegelsen mot krig, kan man i stedet konsentrere seg om å løse problemet på andre måter.

Vaage har foreløpig mottatt over 50 underskrifter fra norske komponister, men regner med mange flere:

— De første 40 fikk jeg bare i løpet av helgen, og det renner stadig inn flere. Jeg kommer til å holde det gående til det blir ganske så stille på mailen, deretter skal underskriftene overrekkes statsministeren, sier Vaage, som ikke kjenner til noen tilsvarende aksjon fra amerikanske komponister.

— Men jeg har hørt om at flere britiske komponister har stilt seg bak en liknende aksjon, samtidig som det jo pågår massevis av mail-kampanjer, det Internett blir aktivt brukt til som et samlende medium for krigsmotstandere.

Vaage forteller at aksjonen sprang ut i respekt for kollegene, og at det ligger en viss tyngde i tradisjonen av å stå sammen i et opprop:

— Som aktive kunstnere viser vi med dette at vi har en stemme, som forfekter toleranse, medmenneskelighetog humanisme. Jeg har vært nøye med å ikke være for detaljert i formuleringen av oppropet, for å kunne få med flest mulig på et slags minste felles multiplum, slik at vi kan stille så mange som mulig bak denne viktige saken, med vår faglige integritet i ryggen.

Om Vaage kommer til å trekke aksjonen lenger enn et opprop, er fremdeles uklart: -Hva som blir fortsettelsen på dette er helt åpent, det kommer mye an på hvordan regjeringen reagerer.

Samtidkomponist Arne Nordheim hadde – sammen med Håkon Berge, Synne Skouen, Henrik Helstenius, Rolf Wallin og Vaage selv – allerede underskrevet oppropet som ble sendt ut fredag. Nordheim har for øvrig sterke meninger om den amerikanske presidentens holdning til til Irak-konflikten:

— Det å true med eller antyde krig, er en barbarisk tankegang, som jeg som et sivilisert kulturmenneske i et sivilisert samfunn må motsette meg på det sterkeste. «Hvor skrider menneskeheten langsomt frem?», skrev Wergeland engang her jeg nå sitter, i Grotten. Han var en gang med på å forandre den norske grunnlov til å også gi jøder adgang til riket. På den samme måte synes jeg det er fint at det reiser seg en stemme mot dette enorme maktapparatet vi ser i USA idag, en stemme langt der nedenfra, fra de norske komponistene, som legger til side sine verker for å rope at krig er uakseptabelt, og ødeleggende for tanken, kreativiteten, skjønnheten og altet. Derfor har også jeg lagt til side min strykekvartett, for å delta i dette oppropet. Det er viktig at også marginale grupper står frem, og sier at krig er uakseptabelt.

Noen vil vel hevde at kunstnere som yter seg i politisk sammenheng, primært får la det skje igjennom kunsten. Du har i denne sammenhengen valgt å ytre deg direkte – du føler ikke at du går utover ditt mandat?

— Hvorfor skulle jeg det? Jeg er ikke annet enn et menneske som ønsker å stoppe disse fortredelighetene. Jeg kan ikke fraholde meg fra å ha og uttrykke en oppfatning. Krig er ikke en omgangsform for oss, det er mord på mennesker og menneskeheten. Det er en retorisk krig på gang, hvor man kjemper om konsensus: Samtidig som president Bush omtaler andre som «onskapens akse», sier han selv ting som «I want them hunted down, and brought back here, dead or alive.» Han har sett mange westernfilmer, han!

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.