John Brungot09/Foto: Eget

Norsk musikk sviktes av viktige institusjoner

INNLEGG: Det er forstemmende å se hvordan norsk musikkultur blir holdt nede av nasjonale institusjoner, skriver John Brungot i Follo Strykekvartett.

Kalender

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Ghazal- og qawwali-kveld

26/09/2020 Kl. 18:00

Oslo

Høstlandskap

26/09/2020 Kl. 16:00

Oslo

Det er forstemmende å se hvordan norsk musikkultur blir holdt nede av nasjonale institusjoner. Under dette års festspill i Bergen er det ingen norsk, nålevende komponist som er satt opp med et bredt utvalg verker eller et større, nykomponert verk. De siste årene har festspillkomponistene vært finske og danske. Er oppfatningen at norske komponister ikke duger? Ønsker festspillene egentlig å ta risiko? Føler ikke festspilledelsen et ansvar for å bidra til at det gror i Griegs fotspor?
Oslo-filharmonien drar på en lang utenlandsturne. Men hvor er den norske musikken? Det finnes ikke ett eneste norsk verk på programmet; derimot er to finske komponister representert. Er det slik at den finske dirigenten uhemmet kan bruke orkesterets podium for å markedsføre seg selv og sitt lands musikk, men neglisjere våre nasjonale verker?
Ledelsen i orkesteret må ta et ansvar når orkesteret er i utlandet. Det er da slett ikke nok å fremme norsk orkesterkultur. Det er norske, statsstøttede orkestres plikt å presentere norsk musikk, spesielt i utlandet. Hvem skulle ellers gjøre det? Hvis ikke, kan de like godt holde seg hjemme!
Kanskje det er på tide med norsk dirigent igjen? Øyvind Fjeldstad, Karsten Andersen, Per Dreier og Bjarte Engeset m.fl. har gjort og gjør en respektabel innsats for norsk musikk i utlandet. La oss få slutt på dette jåleriet med utenlandske koryfeer og la oss heller satse på å utvikle våre egne dirigenter som brenner for norsk musikk! Alternativt må disse utlendingene få klar beskjed om å fordype seg i vår musikklitteratur! Jeg er faktisk vant med at det er arbeidsgiver som definerer arbeidsoppgavene?
John Brungot er daglig leder i teknologiselskapet VivID AS og fiolinist i Follo strykekvartett

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev