Arne Nordheim

Nordheim og Abel hedret med NoTAM-studio

I går flyttet NoTAM inn i nye lokaler ved Akerselva i Oslo. De fremmøtte fikk ta del i avdukingen av to splitter nye lydstudioer: Studio Nordheim og Lab Abel. Blant annet inkluderte åpningsdagen en fremførelse av Nordheims «Solitaire» under perfekte lydforhold. Nordheim var selv til stede, og fikk for første gang høre en optimal versjon av sitt eget verk.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

NoTAM-leder Jøran Rudi er svært fornøyd med utformingen av de to studioene som nå skal tas i bruk av kunstnere og komponister.

— I Studio Nordheim henger det er stort bilde av asteroiden som bærer hans navn, og i Lab Abel finner vi et bilde av Niels Henrik Abels asteroide. Vi har valgt å kalle opp lydstudioene våre etter disse to markante skikkelsene av flere grunner. For det første ønsker vi selvsagt å hedre dem, og dessuten føles det riktig å vise seriøsitet også i navnevalg. Det ville ikke blitt helt det samme å kalle opp et studio etter Brian Eno, forklarer Rudi.

Studio Nordheim var et navn det falt naturlig for NoTAM å kalle deres største, nybygde studio.

— Det er flere norske foregangsmenn innen elektronisk musikk som har utmerket seg. Bjørn Fongaard, som best kan beskrives som en slags «gutten på kjøkkenbenken», og pioneren Kåre Kolberg hadde begge fortjent å fått et studio oppkalt etter seg. Valget av Nordheim var allikevel naturlig. Nordheim har brukt sin rolle som hoffkomponist på en måte som har vært til stor glede og nytte for det norske musikkmiljøet, og vi i NoTAM ønsker å hedre ham Dessuten har han jo jubileumsår i år.

— Lab Abel er et navn som er gøy å si, noe som jo er en bonus, men det var ikke derfor vi valgte navnet, altså, smiler Rudi. – Abel er Norges fremste matematiker, og hans navn speiler noe av seriøsiteten som ligger i disse prosjektene.

På åpningsdagen kunne man i Studio Nordheim høre Nordheims eget stykke «Solitaire» for første gang fremført med ordentlig diffusjon.

— Natasha Barrett har jobbet mye med denne fremførelsen for å skape helt perfekte forhold. Nordheim var selv til stede under åpningen, og det var også første gangen han hadde hørt «Solitaire» under perfekte forhold, forteller en stolt Rudi.

Samtidig markerte gårsdagens åpning, der godt over femti mennesker fra norsk musikk- og kulturliv var til stede, også startskuddet for NoTAMs nye og mer manøvrerbare nettsider, som du nå finner på denne lenken. Blant dem som i går kveld grep ordet og gratulerte NoTAM hjertelig, var Johs. Bergh fra Kulturseksjonen ved Oslo Kommune, Sjur Færøvik fra Kulturrådet, Rolf Inge Godøy fra Universitetet i Oslo, Jens Harald Bratlie fra Norges Musikkhøgskole og Tor Halmrast fra Norsk Komponistforening, i tillegg til Arne Nordheim selv.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.