Skjermbilde 2020-03-27 kl. 11.10.57 (Foto: Marte Vike Arnesen)

Ballade video XLVI: Ringer i stillheten

Ferske og fine videoer med Marte Wulff, Sondre Lerche, Lido, Kristian Haug og Cathrin. Og en helt ny sang om koronasituasjonen fra deLillos.

Kalender

The Sequels // Josefine Luna

23/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

FIA OFIA – RELEASEKONSERT & ETTERFEST

27/04/2024 Kl. 20:00

Oslo

Lørdagsopera

27/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

FIA OFIA – RELEASEKONSERT

27/04/2024 Kl. 20:00

Oslo

Det var en gang en sommer
I nitten hundre og nitti tre
Hvor verden lå ufarlig
Langs Norges kyst et sted

Det er lett å drømme seg litt tilbake til hverdagen, før isolasjonen satte inn. Da vi fremdeles kunne møtes rundt restaurantbord, på kaféer og kino. Da vi kunne glede oss til konserter, teaterbesøk og kvelder med gode venner. Denne teksten til deLillos, hentet fra det Spellemannprisvinnende albumet Neste sommer fra 1993, minner oss nok om slike ting.

Nettopp deLillos er med i denne utgaven av Ballade video, med aktuell kommentar om korona-situasjonen. I tillegg har vi gleden av å presentere ferske videoer med Marte Wulff, Sondre Lerche og Lido. Vi er glade for å ha premiere med den lovende soloartisten Kristian Haug, og presenterer også en definitivt hjemmesnekret musikkvideo med Cathrin, som et fint eksempel på hva man kan bruke dagene på.

Og så vil det naturligvis komme nye dager også. Vi vet ennå ikke helt hvordan våren og sommeren blir, men i mellomtiden kan vi synge med på disse strofene.

Når du en gang kommer
Neste sommer
Skal vi atter drikke vin
Og vi skal snakke sammen
Om de samme gamle ting

 

Marte Wulff: Ringer

Vi starter med denne utmerkede og særpregede videoen med artist og miljøaktivist Marte Wulff fra Kristiansand, som de siste årene har engasjert seg sterkt i klimasaken. Her har hun slått seg sammen med fotojournalist og regissør Marte Vike Arnesen, som står for både regi, foto og klipp.

– Skal vi dø, eller skal vi danse? spør den nå Oslobaserte Marte Wulff. Og utdyper temaet på denne måten:

– «If I can’t dance to it, it’s not my revolution» er et kjent sitat. Vel, denne er definitivt dansbar – og det samme er solidaritets- og klimarevolusjonen som ikke vil la seg stanse av hverken sosial avstand eller innbitt motstand. Jeg vil danse!

”Ringer” er hentet fra det kommende albumet Ringer i vannet, som etter planen skal være ute fredag 24. april. Det slippes på Frank Viggo Music.

– Det ser unektelig ut som om vi har hatt nåværende koronasituasjon i tankene da vi laget denne videoen, men det var jo i januar.

 

deLillos: Alt er rolig nå

deLillos slipper en helt ny låt i dag – og den er definitivt skrevet med koronavirus-situasjonen i tankene. Den handler blant annet om de øde gatene på kveldstid, der hovedstaden nærmest fremstår like folketom ”som en mandag i Sandefjord på sekstitallet”.

– Hvis vi ikke tenker på den opprørende og altfor krevende stemningen som er rundt på alle sykehus og sykehjem, så gir dette, på tross av engstelse om hva som skal skje, en slags ny, rolig fredfullhet, sier Lars Lillo-Stenberg i en kommentar.

– Her hjemme er vi helt rolige, gjør minst mulig og venter på neste nyhetssending. Så hørte jeg om at italienerne kom ut på balkongene og sang pene, stille sanger. Det var gripende. Min bror sa: – Tenk å dra til Venezia nå, verdens vakreste by, uten en eneste turist.

Resultatet er blitt den fine låten ”Alt er rolig nå”, spilt inn og utgitt i det som er deLillos’ 36. år som band.

– Vi spilte inn sangen på den måten at Øystein la først trommer helt alene, så la vi andre hjemme hos oss selv på hvert vårt bidrag. Vi filmet det på mobil, og fikk det klippet til en liten video.

Sondre Lerche: You Are Not Who I Thought I Was

Sondre Lerche veksler mellom å bo i Oslo og Los Angeles. Han kom nylig tilbake til Norge, og benyttet blant annet karanteneperioden til å spille en konsert fra leiligheten sin. Denne opptredenen fant sted under mottoet Patience and chill.

Patience er også tittelen på det kommende albumet til Sondre Lerche, som slippes 6. juni. Dette er hans ellevte soloalbum, og oppfølgeren til Please og Pleasure.

– Jeg trengte å lage lindrende og inkluderende musikk, sier Sondre Lerche. – Et stort trygt rom med god plass til både selv-evaluering og omtanke, så vel som politiske og romantiske undertoner. Da albumet var ferdig, kunne jeg konstatere at Patience er en plate full av inderlige selvmotsigelser.

Sondre Lerche, som opprinnelig er fra Bergen, har også markert seg med en svært god penn, noe vi kan nyte i den herved anbefalte essaysamlingen Alle sanger handler om deg på Flamme forlag.

Videoen er regissert, filmet og klippet av Jon Danovic, og er spilt inn på Frognerseteren og i Los Angeles.

 

Lido: Postclubridehomemusic

Peder Losnegård har operert under artistnavnene Lido og LidoLido, og har jobbet med internasjonale artister som Chance The Rapper, Jaden Smith og Halsey. For rundt to år siden skrev nordmannen kontrakt med den amerikanske produsenten Rick Rubin, den sagnomsuste grunnleggeren av Def Jam Records og American Recordings.

Lido er fra Tysvær i Rogaland, og har i dag mer enn en million månedlige lyttere på Spotify. 27-åringen har også selv markert seg som produsent, og sto bak seks av låtene på Halseys album Manic, som gikk til andreplass på Billboard Top 200. Han spiller en rekke instrumenter, noe han alt viste på debutalbumet Pretty Girls & Grey Sweaters i 2012.

Den lett melankolske og futuristiske videoen til “Postclubridehomemusic” er filmet i Los Angeles. Den er regissert av Riley Robbins, produsert av Brian Vilim og klippet av Aron Fromm. Sangen vil også bli å høre på det kommende albumet Peder.

Kristian Haug: Once In A While

https://youtu.be/PBq8lFkNrAw

Da er det klart for ukens premiere. Vi er veldig fornøyde med å presentere denne fengende og jordnære låten med Kristian Haug. Han har selv skrevet tekst og melodi, og dessuten co-produsert med Christian Engfelt.

– Videoen til ”Once In A While” viser på en vakker, avslappet måte hvordan selve låten ble spilt inn. Det var nesten som å lage en Behind the scenes-video, noe jeg selv syntes var en fristende idé, forteller artisten til Ballade video.

– Den er filmet og satt sammen av dyktige Ola Rosenlund, som jeg har vært så heldig å bli kjent med gjennom et annet band jeg spiller i. Ofte har musikkvideoer en historie de prøver å formidle som komplementerer og underbygger musikken, og vise versa, men hovedpoenget her å formidle gleden ved å se sine kreative visjoner endelig komme til live.

Kristian Haug kommer fra Toten, og bor i dag i Oslo. Låten er sluppet på Diamond Club, og er også tilgjengelig på andre plattformer. Vi ønsker Kristian Haug lykke til med den videre karrieren, og håper at vi snart får høre mer.

Cathrin: Kite

– Hei dere! Sender en mail, da dere kanskje trenger en gladsak i disse harde tider, skriver Cathrin Gram fra Oslo. Og det er jo helt riktig tenkt.

– Musikkvideoen min får mye kjærlighet på sosiale medier, og er laget hjemme på Koronakjøkkenet. Familien satte videoproduksjon på hjemmeskole-timeplanen.

Cathrin Gram har jobbet som både skuespiller, manusforfatter og programleder. Hun har sunget i ulike band, og ga høsten 2019 ut sangen og videoen ”The Fall”, regissert, klippet og filmet av ektemannen Christian Scharning.

 

Kanskje kan denne hjemmelagde videoen tjene som inspirasjon for andre kreative familier og bokollektiv? I så fall ser vi gjerne resultatet, som dere kan sende til guro[at]ballade[punktum]no.

Om du vil sjekke ut vårt rikholdige kartotek over norske musikkvideoer fra det siste året, kan du som vanlig gå til denne samlesiden. Det ligger nå drøyt 300 videoer der, så det skal være mye å fordype seg i på hjemmekveldene.

Ta vare, og ta vare på hverandre.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.