Vinterfestuka 2002

Musikk for orkester og damplokomotiv

Tenk deg et stort profesjonelt symfoniorkester og to gamle damplokomotiv i en 100 år gammel lokstall. Kan det bli musikk av slikt? I forbindelse med Vinterfestuka i Narvik blir det en dampsymfoni. Premieren skjer fredag 8. mars.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Det hele skjer i et lokale som gir en spennende atmosfære. Scenen bygges opp rundt damplokomotivene «Svarta Bjørn» og «Mons Olsen» i Lokstall 1 som ble bygd i 1903, og i følge arrangørene oser av historikk. Dette er en jernbanehistorisk verdifull bygning som er vernet. Bygningen er opprinnelig laget for dampdrift, og hovedrommet har derfor stor takhøyde med kraftige taksperrer.

Orkesteret er satt sammen av 60 musikere fra blant annet Musikk i Nordland,Musikk i Troms, Musikk i Finnmark, Forsvarets Distriktsmusikkorps Nord-Norge og Distriktsmusikere i Nordland og innleide musikere.

Musikken som fremføres er: «Pacific 231» som er ett portrett av ett damplokomotiv ble skrevet i 1923 av Arthur Honegger. Også høyromantisk musikk som folk verden rundt går mann av huse for å høre på, Symfoni nr 5 av Peter Tsjaikovskij og Klaverkonsert nr 2 av Sergej Rachmaninov, skal fremføres.

Dirigent er Peter Sebastian Szilvay. Han er kunstnerisk leder for Forsvarets distriktsmusikkorps i Bergen og har også vært dirigent ved den Norske Opera I 1999 vant han den norske konkurransen Årets dirigent, noe som innebar flere store produksjoner med norske orkestre.

Solist er Torleif Torgersen som blant annet gitt ut plateinnspillinger med verk av de norske komponistene Fartein Valen, Lasse Thoresen og Klaus Egge.

Initiativet til konserten ble tatt av Stiftelsen Vinterfestuka, og den gjennomføres i samarbeid med Musikk i Nordland samt Festspillene Turné.Konserten blir også Vinterfestukas bidrag til markeringen av at Narvik feirer 100-års jubileum i år.

Premieren skjer fredag 8. mars i forbindelse med Vinterfestuka i Narvik. Vinterfestuka har vært arrangert hvert år siden 1956, og er en av landetseldste festivaler med stor bredde i aktiviteter. Rammen rundt den kulturhistoriske festivalen er tradisjoner fra anlegget av Ofotbanen fragruvene i Kiruna i Sverige og til isfri havn i Narvik, hvor Rallaren og anleggskokkene symbolisert gjennom «Svarta Bjørn» står sentralt.

Mer informasjon om årets utgave av Vinterfestuka finner du på disse nettsidene.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.