Trond Lindheim

Mer bryllupsmusikk

I kveld fremfører Ensemble 96 Trond Lindheims nyskrevne kommentarkantate «Hjelp, de gifter seg!» på NRK1. Verket er et stykke musikk på snaue 5 minutter for kor og piano. Stykket ble for øvrig for sterk kost for Oslo kommune, som først takket ja til en fremførelse under den internasjonale pressemottagelsen i dag.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

NRK har produsert en musikkvideo av «Hjelp, de gifter seg!», som inngår i deres dekning av kronprinsbryllupet. Verket inneholder alt fra køntriversjoner av «Ja, vi elsker» og DDE-sitater til høystemt, vakker musikk. Det er ikke ment som en vits, men mer som en utradisjonell hyllest til et utradisjonelt brudepar. Det har «lydbilder» fra Quartfestivalen, sitater fra kronprinsen, og lykkeønskende melodiske partier. Verket til Lindholm er bestilt av kammerkoret Ensemble 96, og finansiert av Det norske komponistfond.

«Hjelp, de gifter seg!» ble spilt inn av Ensemble 96 syvende august, piano, og senere samme dag ble fjernsynsopptakene til et innslag i kveldens nasjonale sending på NRK gjort på Akershus festning. Kveldsnytt viste et innslag fra opptakene samme kveld, og Aftenposten fulgte opp med et oppslag i morgenutgaven dagen etter.

Ensemble 96 ønsket å fremføre stykket under Oslo Kommunes pressemottagelse i dag, der nærmere 500 internasjonale pressefolk er ventet. Oslo kommune takket først ja, men skal senere ha gitt beskjed om at stykket ble sett på «uegnet» – visstnok pga. det tekstlige innholdet.

Trond Lindheim (36), Oslo, er utdannet komponist fra Norges musikkhøgskole og arbeider som musiker (pianist), arrangør og komponist i mange forskjellige sammenhenger, bl.a. fjernsyn og teater. Han har samarbeidet med en rekke sangere og artister. Lindheim har arbeidet med Ensemble 96 flere år, men dette blir deres første fremførelse sammen.

Kammerkoret Ensemble 96 ble startet opp av medlemmer fra Filharmoniens kammerkor høsten 1996, og tilhører i dag eliten av norske vokalensembler. Repertoaret er variert, men koret ønsker å ta et særlig ansvar for samtidens musikk, blant annet ved å bestille og fremføre nye verker. Koret har avholdt en rekke konserter og har høstet svært gode kritikker. Med støtte fra Nordisk Kulturfond og Norges ambassader turnerte koret i Norden i slutten av mars med et program med nyere nordisk kormusikk. Koret ga ut sin første CD, «Det lyser i stille grender», på plateselskapet Naxos i 1998. Øystein Fevang er Ensemble 96′ dirigent, og er utdannet sanger og dirigent fra Østlandets musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.