NRK

Kringkastingsorkestret markedstilpasses

I løpet av tre år må NRKs kringkastingsorkester selv dekke inn 35 prosent av kostnadene sine. Det skal primært skje gjennom salg av tjenester utenfor NRK. -Orkesteret kan tjene penger på den betydelige konsertvirksomhet de driver, sier NRKs kringkastingssjef John G. Bernander. Musikernes Fellesorganisasjon støtter NRKs vedtak.

Kalender

Det var i løpet av et styremøte mandag (10. juni) at Norsk Rikskringkasting (NRK) stemte for å beholde en av sine fremste kulturpilarer: Kringkastingsorkestret (KORK). Men beslutningen kom ikke uten noen krav. Innen 2005 skal orkesteret selv finansiere litt under halvparten av sin egen drift. I mellomtiden tilføres det en halv million kroner slik at orkesteret kan fungere gjennom 2002.

Orkestersjef Holger Gulbrandsen tilbringer også tirsdagen i styremøte i Trondheim. Han har derfor ingen umiddelbar anledning til å la seg intervjue av Ballade for å utdype hva slags kreative aktiviteter orkesteret hans kan involvere seg i for å møte eierens krav. Det er imidlertid kjent at han og resten av administrasjonen vil bli bedt om å løpende vurdere organiseringen av orkesteret og se om det er hensiktsmessig å etablere det som et eget selskap.

Kringkastingssjef Bernander sier videre: -Vi bør kunne se at det offentlige kjøper tjenester av KORK gjennom blant annet undervisningsinstitusjoner. Han peker samtidig på viktigheten av at KORK fortsatt står til disposisjon for NRKs egen programvirksomhet.

Selv om man prinsipielt kan stille spørsmålstegn ved hvorvidt et – i utgangspunktet – lisensfinansiert orkester skal markedstilpasses er dette helt klart et positivt kompromiss. Alternativet hadde vært at orkesteret ble nedlagt.

Aftenposten skriver i en leder om NRK-styrets redningsaksjon: -Et aktivt kulturliv koster ikke null kroner. Samtidig: I den andre delen av skalaen er det ikke slik at kulturvirksomhet kan finansieres med budsjetter som ikke skal ha noe øvre tak. Men hvis NRK skal ha ambisjoner om å være noe mer enn en formidler av såpeserier, værmeldinger og mer eller mindre intelligente konkurranser og diskusjonsprogrammer, må kulturredaksjonen der beholde både nivå, muligheter og det flaggskip som Kringkastingsorkestret er blitt.

Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) sier i en pressemelding at orkesteret på nytt kan få den arbeidsroen og tryggheten som skal til for å fortsette å skape store musikkopplevelser.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Treblåslærer

Hemnes Kulturskole

Prosjektmedarbeider i Bodø

Musikkontoret Nord

Daglig leder

Sørnorsk jazzsenter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev