Kåre Nordstoga_press06

Kåre Nordstoga: Årets Lindeman-vinner

Styret for Lindemans Legat har bestemt at årets Lindemanpris skal tildeles domorganist Kåre Nordstoga. Prisen er Norges største musikkpris på 150.000 kroner. Her er begrunnelsen fra legatet. – Kåre Nordstoga er en av Norges mest markante orgelutøvere, med høy anerkjennelse også internasjonalt, heter det blant annet her.

Kalender

OPUS13: Debutkonsert

25/01/2022 Kl. 19.00

Oslo

Operapub på Røverstaden

26/01/2022 Kl. 19:00

Oslo

Glogerfestspillene: åpningskonsert

26/01/2022 Kl. 19:30

Viken

I begrunnelsen for tildelingen heter det blant annet at Kåre Nordstoga er en av Norges mest markante orgelutøvere, med høy anerkjennelse også internasjonalt. Hans repertoar spenner fra det brede verkfundament senbarokkens komponister skapte, via romantikkens store verk, til mangfoldet i vår egen tids orgellitteratur, med hovedvekt på de store klassiske mestere som Bach, Mozart, Franck, Widor og Messiaen.

Repertoaret innbefatter også vesentlige verker i den norske orgeltradisjonen, fra Ludvig Mathias Lindeman og Johannes Haarklou, til Trond Kverno og Magnar Åm.

I tillegg til solid forankring i den store orgellitteraturen har Kåre Nordstoga også sterke røtter i norsk folkemusikk. Dette kommer til uttrykk i samspill med noen av landets fremste folkemusikere som Knut Buen, Tone Hulbækmo, Sinikka Langeland og Per Sæmund Bjørkum, og med musikere med bakgrunn i jazz – et samspill som viser at når fremragende musikere våger å møtes i rommet mellom musikalske sjangere, skapes nye og originale kunstneriske uttrykk.

Nordstoga har også vist seg som en fremragende kammermusiker og samspiller i klassisk repertoar – som f. eks. i Bachs sonater for fiolin og orgel sammen med Geir Inge Lotsberg – og i samtidsverker – som f. eks. Olav Anton Thommessens verk Gjennom Prisme.

Kåre Nordstogas musisering avspeiler på den ene side solid innsikt i det repertoaret han arbeider med og stor respekt for framføringsmessige tradisjoner. På den annen side fremstår han som en selvstendig interpret som på en personlig, men samtidig kunstnerisk konsistent måte, frigjør seg fra dogmer og konvensjoner. Det gir spillet hans en kunstnerisk åpenhet som blir høyt verdsatt av et bredt publikum.

I tillegg til å ha gledet publikum gjennom utallige konserter og plateinnspillinger har han gjennom sin markante kunstneriske virksomhet blitt stående som et viktig forbilde for en rekke yngre organister. Hans virke har i sterk grad bidratt til å styrke organist- og kirkemusikeryrkets anseelse som et kunstneryrke.

Prisen blir overakt i forbindelse med en seremoni i Lindemansalen på Norges musikkhøgskole 16. november. Da skal også de Unges Lindemanpris (50.000 kroner) deles ut. Vinneren blir kunngjort samme kveld.

Les mer om Nordstoga og Lindemans Legat her.

Stillinger

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

Generalsekretær

Noregs Ungdomslag

Seksjonssjef for økonomi, personal og arkiv

Norges musikkhøgskole (NMH)

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this