Guro Kleven Hagen (Foto: Therese Samuelsen)

Kammermusikkfestivaler for klimaet

– Dette markerer starten på et grønt skifte for Valdres sommersymfoni. Det er på tide at kulturbransjen viser at vi tar klimakrisen på alvor, sier fiolinist og kunstnerisk leder for Valdres sommersymfoni, Guro Kleven Hagen. Sammen med svenske Järna Festival Academy vil de jobbe mot å bli en null-utslippsfestival.

Kalender

Konsert: ENCORE – INSPIRASJON

27/09/2023 Kl. 19:00

Oslo

Konsert med TERJUNGENSEMBLE

29/09/2023 Kl. 18:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

30/09/2023 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera

30/09/2023 Kl. 15:30

Oslo

De internasjonale musikkfestivalene Valdres sommersymfoni og Järna Festival Academy ønsker å bidra til å vise hvordan den klassiske musikkindustrien kan ta ansvar i den pågående klimakrisen, skriver Valdres sommersymfoni i en pressemelding. Sommeren 2022 setter de i gang et pilot-prosjekt når musikere til og fra Valdres- og Järna-festivalene må reise med tog, buss eller elbil. Fly og bensinbil er utelukket, melder Valdres-festivalen, og opplyser om at de fra 2023 stiller krav om at samtlige artister må reise miljøvennlig.

Cellist Jakob Koranyi og pianist Peter Friis Johansson er kunstneriske ledere for Järna Festival Academy (JFA). De siste årene har festivalen jobbet for å minske klimagass-utslippene, uten at det har hindret verdensstjerner i å ta turen til Sverige.
– Verdenskjente artister har tatt turen til festivalen deres med tog fra Sentral-Europa, sier kunstnerisk leder for kammermusikkfestivalen i Valdres, Guro Kleven Hagen.
– Sammen kan vi tilby våre artister flere konserter på reisen, noe som er viktig når man skal vurdere å ta tog og buss gjennom store deler av Europa.

Etter endt festival i Valdres skal en stor del av musikerne dra videre til Järna Festival Academy der de gjentar store deler av programmet. Kleven Hagen ser flere fordeler med samarbeidet:
– Fordelene med å koordinere musikere og festivalprogram er ikke bare miljømessige, men også kunstneriske. Musikerne får også spilt samme program flere ganger og jobbet sammen over lengre tid.

Kleven Hagen forteller om «overveldende positiv» respons blant musikere, som uttrykker takknemlighet over at noen tar ansvar.
– Jeg tror ikke jeg kjenner noen klassiske musikere eller arrangører som fornekter det FN sier om hvor alvorlig klimaendringene er for menneskeheten, sier den kunstneriske lederen, – men likevel har en til nå fløyet orkestre, dirigenter og musikere rundt i Norge og utlandet med den største selvfølgelighet. Nå haster det, og vi må alle ta ansvar der vi kan. Jeg er veldig glad og stolt over at Valdres sommersymfoni skal jobbe mot å være en null-utslippsfestival, og håper det kan være en oppfordring til norske konsertarrangører og artister til å jobbe mot det samme.

Det kommer fram av hjemmesidene til Valdres sommersymfoni at de fra før er et såkalt «miljøgodkjent arrangement» gjennom den private, ideelle stiftelsen FEE Norway. Her vurderes arrangøren etter hvordan den planlegger, kommuniserer og håndterer blant annet avfall, vann, transport og mat og drikke.

– Festivalen Valdres sommersymfoni arrangerer hvert år rundt 25 konserter på internasjonalt nivå i Valdres-regionen. Musikere som Leif Ove Andsnes, Truls Mørk, Quatuor Ebène og Oslo-filharmonien har gjestet festivalen. Samtidig står festivalen bak et nord-europeisk klassisk sommerkurs som samler 300 barn og unge.

– Den svenske musikkfestivalen Järna Festival Academy ledes av musikerne Jakob Koranyi og Peter Friis Johansson. Järna Festival Academy har de siste årene hatt stort fokus på å være en miljøvennlig festival.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Kommunikasjonssjef

Arktisk Filharmoni AS

Kunstnerisk leder

BIT20 Ensemble

Distriktsmusikar hardingfele/fele

Sunnfjord kulturskule

Organist

Flå Sokn

Pianolærer

Nord-Fron kommune / Fron kulturskole