Frode Haltli (foto: CF Wesenberg)

Frode Haltli på ECM

Frode Haltli er en av landets fremste, unge eksperimenterende artister. Ved å fri akkordeonet fra tradisjonsbåndene, og benytte det til samtidsmusikk såvel som eksperimenterende frijazz, opphever Haltli sjangergrensene som omgir instrumentet.I dag blir Haltlis debut-CD, som er gitt ut på prestisjetunge ECM Records, lansert med konsert på Parkteateret i Oslo.

Kalender

Frode Haltli er en av landets fremste, unge eksperimenterende artister. Ved å fri akkordeonet fra tradisjonsbåndene, og benytte det til samtidsmusikk såvel som eksperimenterende frijazz, opphever Haltli sjangergrensene som omgir instrumentet.I dag blir Haltlis debut-CD, som er gitt ut på prestisjetunge ECM Records, lansert med konsert på Parkteateret i Oslo.

På denne konserten vil Haltli spille smakebiter fra CD’en, men også andre verker, bl.a. Arne Nordheims «Flashing» og en improvisasjon over en norsk folketone. Haltli turnerer ellers som soloartist og er medlem av flere ensembler. Som sentral medlem i POING, RUSK, Trygve Seim Ensemble og No Spaghetti Edition varierer Haltli uttrykk fra fri
improvisasjon til såre klanger og folkemusikk.

At Haltlis platedebut lanseres på det tyske selskapet ECM er i seg selv en sensasjon. Det hører til sjeldenhetene at en norsk akkordeonist gis ut av et internasjonalt anerkjent plateselskap.

— Det er helt fantastisk å bli gitt ut på ECM, det er vel det beste som kunne ha skjedd meg. De er godt etablerte som et selskap med høy kvalitet på artister og utgivelser.Sammen med et solid distribusjonsnettverk gir det et veldig godt utgangspunkt, forteller han til Ballade.

Platetittelen «Looking on Darkness» låner navn fra åpningsverket, som er spesielskrevet til Haltli av Bent Sørensen. Verket ble første gang fremført på Haltlis debutkonsert i København 2000 til strålende omtaler i Danmark og i Norge. på denne utgivelsen tolker Haltli både klassiske- og samtidskomponister; fra Iannis Xenakis til Magnus Lindberg. Minst like spennede er hovedverket på denne debuten: Med Maja Solveig Kjelstrup Ratkjes «gagaku variations», skaper Haltli – i samspill med Vertavo strykekvartett – et japansk-inspirert musikalsk uttrykk.

Også kveldens konsert vil få et lite japansk innslag, kan Haltli avsløre:

— I tillegg til materiale fra plata og et stykke av Nordheim, kommer jeg til å spille et lite stykke av den japanske komponisten Hosokawa.

Haltli forteller at han gleder seg til kveldens konsert, men at han er aller mest fornøyd med at «Looking on Darkness» endelig er ute:

— Det er lenge siden den ble var ferdig innspilt, men plateselskapet har sikkert timet slippet til å treffe julesalget, fleiper han. Det som skjer i kveld blir en ren solo-affære, med markeringer fra platen og en liten overraskelse som ikke er annonsert noe sted, nemlig en danser som kommer inn på ett av numrene.

At ECM, som også har mange andre norske jazz- og samtidsmusikkutøvere i stallen, har valgt å utgi akkordeonisten Hatli, er uvanlig, men ikke overraskende. Den 27 år gamle akkordeonisten utmerket seg tidlig som en steerk utøver, og har bare fortsatt å imponere. I 2000 ble han under Festspillene i Bergen 2000 kåret til Rikskonsertenes «Årets unge solist 2001».

Haltli har før dette studert akkordeon ved Norges musikkhøgskole og Det Kgl. danske musikkonservatorium. Han avsluttet solist-studiet ved Det Kgl. danske musikkonservatorium i 2000 og er nå bosatt i Oslo. Etter debutkonserten i København høsten 2000 beskrev Jyllandsposten ham som et «Norsk stortalent!», mens Berlingske Tidende skrev at «Normalt skal debutanter holde sig fra at uropføre egne værker, men Frode Haltlis tangoer er undtagelsen, der bekræfter reglen.». Også Politiken skrev ga Haltli rosende omtale.

Haltli begynte å spille trekkspill bare 7 år gammel. De neste årene vant han solistklassen på NM i trekkspill 7 ganger, og han ble tildelt fagjuryens førstepris i finalen av NRK TVs Talentiaden i 1991. Samme år fikk han Hedmark fylkes kulturpris. I oktober 1999 mottok Frode andrepris i Gaudeamus-konkurransen i Nederland, hvor nærmere 70 solister og ensembler på forskjellige instrumenter deltok.

Haltli har spilt på festivaler og konserter i Europa, Russland, Canada og USA. Her hjemme har han spilt mye i radio og på TV, vært studiomusiker på flere utgivelser, og opptrådt rundt omkring i nesten hele Norge og på de fleste store musikkfestivalene.

ECM sin omtale av «Looking on Darkness» finner du her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Direktør

Nordland Musikkfestuke

Rektor kulturskolen

Hamarøy kommune

Prosjektmedarbeider Sør-Afrika

Norges Musikkorps Forbund

Kantor/ kirkemusiker

Midt-Telemark kyrkjelege fellesråd