NRK P2-logo

Er det virkelig så sørgelig?

Det ”..er sørgjeleg lite media-merksemd kring storhende i norsk musikkliv”, skriver Ida Habbestad på Ballades nettsider, 13.02. I dette tilsvaret fra Bodil Johanne Jensen i NRK P2 opplyser Jensen at Presences-festivalen har hatt bred dekning i NRK P2 de siste årene.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Iskald Sound + Akuvi + Eben Jr.

15/08/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bodil Johanne Jensen, journalist/programleder NRK P2

For tiden foregår Présences-festivalen i Paris, for 3. år på rad med Lasse Thoresen som profilert komponist, og med norske solister, og ikke minst norske symfoniorkestre, på programmet. Men det ”..er sørgjeleg lite media-merksemd kring storhende i norsk musikkliv”, skriver Ida Habbestad på Ballades nettsider, 13.02. ”Nokre få har kanskje, gjennom serien ”Orkesterliv” på NRK1, fått med seg at Kringkastingsorkesteret var der i fjor. Ballade har vore tilstades med reportasjar samtlege år — men stort meir er ikkje å finna.”

Vel, vi som driver innen samtidsmusikken kan ofte føle oss alene og usynlig. Men som regel er det faktisk også andre der ute i feltet, har jeg erfart. (Men følelsen kan være ubehagelig nok. Det har jeg også erfart.) Så derfor til orientering og oppmuntring for alle ensomme i samtidsmusikken: Présences-festivalen er den samtidsmusikkfestivalen som har hatt bredest dekning, ved siden av Ultima-festivalen, i NRK P2, de siste årene. Årsaken er, naturlig nok, festivalens satsning på nordisk og norsk musikk. I tillegg kommer det unike med Présences-festivalen, at den blir arrangert av en radiostasjon! Dermed blir de aller fleste konsertene tatt opp og tilbudt P2 gjennom det europeisk radiosamarbeidet. Samarbeidet med Présences-festivalen er derfor ikke av ny dato.

Présence’s samarbeid med Magma/ Nordiske Musikkdager i 2004, ble dekket i NRK P2 med 2 direkteoverførte konserter fra Radiohuset i Paris, rapporter i Midt i musikken og diverse oppsummeringsprogrammer i Musikk i brennpunktet i etterkant. Festivalkomponisten Philippe Hersant ble dybdeintervjuert, og både festivalprogrammet og Hersants eststiske ståsted ble gjenstand for diskusjoner mellom steile, sinte og estetisk forurettede motstandere, utenlandske og norske.

Présences-festivalen i 2005 gikk videre med et ”norsk” tema, og Kringkastingsorkesterets konsert i Salle Olivier ble overført direkte i P2. Dette årets festivalkomponist, Marc-André Dalbavie, fikk en bred presentasjon, og også hans estetiske ståsted ble gjenstand for meningsutveksling i radioen.

I år er P2 ikke tilstede på Présences-festivalen. Med Krzysztof Pendereckis dominerende plass i programmet, er det blitt mindre plass for presentasjon av ”nye tendenser og uttrykk i samtidsmusikken”, noe som ville gjort festivalen mer aktuell for P2’s samtidsmusikk-profil. Men konserten som fant sted i Radiohuset i Paris, fredag 10. februar, med Oslofilharmonien, Christian Eggen og Solveig Kringlebotn, fikk P2-lytterne høre dagen før, fra Konserthuset i Oslo.

Lasse Thoresens unike posisjon som compositeur en résidence har vært behørig dekket av P2, ved flere anledninger. Også NRK Alltid Klassisk benytter seg av tilbudet fra Radio France og Présences-festivalen. Aldri så galt at det ikke kan bli verre, kan man spøke, i de mest kulturpessimistiske krokene. Men vil man ha noen fler å spøke med, kan jeg minne om Musikk i brennpunktet, hver onsdag kl. 21-22, på NRK P2. Tro det eller ei.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev