Barbara Hannigan i "ONE" (Foto:Co Broerse)

Enestående engangsforestilling

Ultimafestivalens musikalske program begynner i dag, med den nederlandske kammeroperaforestillingen ONE, av Michel van der Aa. På scenen står bare én sanger, sopranen Barbara Hannigan. Hun blir sendt ut i duetter og dueller med seg selv i innspilt versjon, både på film og musikalsk. I tråd med navnet spilles forestillingen bare 1 – én – gang, så for alle interesserte er det bare å komme seg til Kunsthøgskolen i Oslo 6.oktober klokken 20.00.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

ONE er skrevet av den unge nederlandske komponisten Michel van der Aa. Han utvider den tradisjonelle operascenen med flere virtuelle rom, både visuelle og lydlige. Van der Aa kombinerer partiturmusikk, video, innspilt lyd og live elektronikk.

Én eneste sanger, sopranen Barbara Hannigan står på scenen. Hun blir sendt ut i duetter og dueller med seg selv i innspilt versjon, både på film og musikalsk. Dette er svært krevende å utføre for sangeren.

“Det er virkelig imponerende det som Barbara gjør i disse scenene,” sier komponist Michel van der Aa.. “ Det er som å synge bare annenhver note i en veldig vanskelig solo, hvor den ene halvparten er sunget inn på videoen og den andre halvparten skal gjøres live på scenen. Ikke bare melodilinjene kuttes opp, men ord kuttes i to halve og skal høres ut som om de er hele igjen, under forestillingen. Jeg tenker meg at det må føles litt som å prøve å løpe fra en stor lastebil som kjører mot deg, på ett ben.”

Denne ene kvinnestemmen gir oss livshistoriene til fem eldre kvinner. Hun forteller om en grunnleggende hendelse i livet deres, en hendelse som er identisk for alle fem. Etter hvert viser det seg at fortelleren har vært delaktig i fem kvinnenes skjebner. Gradvis avsløres det hva forholdet mellom henne og de eldre damene består i, og det tegnes et rystende portrett av en kvinne som fullstendig har mistet grepet om seg selv og sin tilværelse.

For Van der Aa er lyd noe som kan formes, noe som kontinuerlig kan få nye konturer, noen ganger gjenkjennelige, andre ganger ikke, på samme måte som en forfatter fascineres av menneskesinnet og dets skiftende følelser.

One er det tredje samarbeidet mellom komponist  Michel van der Aa og sopran Barbara Hannigan. Under Gaudeamus Music Week 2002 framførte Hannigan Here [in circles] med ASKO Ensemble. Here [to be found] ble bestilt av Donaueschinger Musiktage 2001 til Nederlands Radios kammerorkester og Barbara Hannigan.

Mer informasjon om ONE finner du ved å følge linken her.

Forestillingen spilles i Kunsthøgskolen i Oslo klokken 20.00. Inngang koster 180,-/130,- eller 100,- for medlemmer av Ny Musikk kr 100.

«ONE» er produsert av Gaudeamus Foundation, Ny Musikk, KHIO og Ultima. Støttet av Gaudeamus Foundation, MuziekGroep Nederland og Fund for Amateur Art and Performing Arts

Stillinger

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev