Olav Berg Foto Vegard Wivestad Grøtt

Edvardpris til Olav Berg

Komponisten får prisen i kategorien Samtid, for «Konsert for bratsj og orkester».

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Komponisten Olav Berg får Edvardprisen 2016 i kategorien Samtid, for «Konsert for bratsj og orkester».
Berg vil få overrakt prisen i Tromsø lørdag 26. november på Tromsø Kammermusikkfestival. Den vil deles ut i forbindelse med avslutningskonserten på Kunstakademiet.
Prisen overrekkes av Edvard-juryens juryleder Nils Henrik Asheim. Edvardprisen består av et trofé av Bruno Oldani, et diplom og 50.000 kroner.
Juryens begrunnelse:
«I dette verket gjemmer ikke komponisten seg bak fikse kunstgrep og imponerende staffasje. Fra begynnelse til slutt er Olav Bergs konsert for bratsj og orkester en ærlig og sober beretning. På mange måter handler den om soloinstrumentet som individ. Med en søkende, varsom hånd tegner bratsjen opp uttrykksfulle, lyriske fraser. Alt som skjer i orkesteret virker å være utledet av dette forløpet.
Til å begynne med, og mange ganger senere i løpet av stykket, danner orkesteret kun et forsiktig klangslør omkring soloinstrumentet. Subtile lys- og skyggevirkninger innrammer bratsjens oppdagelsesreise.
Så vokser til tider orkesterpartiet i intensitet, enten mot et sterkt lys eller en huggende rytme, slik at det tar over scenen helt, men alltid med en organisk forbindelse til materialet som soloinstrumentet har utviklet.
Det er en perfekt match mellom dette verkets karakter og bratsjens karakter som soloinstrument generelt sett. Komponisten viser også et svært presist håndlag med instrumentasjon. Her er ikke en tone for lite eller for mye, og selv når hele orkesteret er i sving, klinger det aldri massivt, men uttrykksfullt og poetisk.
Olav Berg er ikke den komponisten som har stukket seg mest fram i norsk samtidsmusikk. Desto mer hyggelig er det å gi ham en Edvardpris for et verk som er så personlig og formfullendt, og som vi tror vil forsvare sin plass i repertoaret.»
Konsert for bratsj og orkester var skrevet til Ilze Klava, solobratsjist i Bergen Filharmoniske Orkester, etter at komponisten selv tok kontakt med Klava. Verket ble urfremført av henne og orkesteret under ledelse av Andrew Litton i januar 2015. Det inngikk i bestillingsprogrammet OPUS 250.
Konserten er tilgjengelig som strøm i Bergen Filharmoniske orkesters digitale konserthus.
Om Edvardprisen
EDVARD-prisen, oppkalt etter Edvard Grieg, er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998, og som tildeles opphavsmenn og -kvinner som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. Med prisen ønsker TONO å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for og kjennskap til nyskrevet norsk musikk.
Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år. Det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon.
EDVARD-juryen 2016 bestod av komponistene Nils Henrik Asheim (juryleder), Arvid Wam Solvang, Claudia Scott, Rita Engedalen, Terese Birkeland Ulvo, samt musikkforlegger Jan Stefan Bengtsson.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.