Morten Quenild fikk prisen overrakt av fjorårets vinner Valkyrien Allstars Foto: Janne Sievers

Edvardpris til Morten Qvenild

Qvenild mottok prisen i kategorien Åpen klasse i Oslo konserthus sist lørdag.

Kalender

Sommerkonsert

25/06/2021 Kl. 18.30

Viken

Morten Qvenild er vinner av EDVARD-prisen 2016 i kategorien Åpen Klasse, for «Personal Piano».
Qvenild fikk overrakt prisen i Oslo Konserthus lørdag 29 oktober. Han mottok prisen på scenen rett før han sammen med Knut Reiersrud, Solveig Slettahjell og resten av In the Country gjorde «Trail of Souls». Det var fjorårets vinner i samme klasse, Valkyrien Allstars som på vegne av EDVARD-juryen delte ut prisen. Prisen består av et trofé av Bruno Oldani, et diplom og 50.000 kroner.
I pressemeldingen kommer det frem at prispengene skal investeres rett inn i skaping av ny musikk:
-Prispengene er allerede brukt opp på et snasent mikrofonsystem til flygel. God lyd betyr inspirasjon og nye låter, fortalte Qvenild i meldingen.
Juryens begrunnelse:
«Med albumet Personal Piano blir begrepet personlig uttrykk utilstrekkelig. Dette er som musikalsk DNA i albumform. Personal Piano er tilintetgjørelse av kjente sjangerbarrierer. Her mikses jazz, støymusikk, kunstmusikk, elektronika, pop, visesang og indierock på særegent vis.
Hva skal et piano være i 2015? Eller hva kan det være, for meg? Den tankerekken, den utfordringen har Qvenild dedikert sine siste år til. Albumet er et resultat av tre år som kunststipendiat ved Norges musikkhøgskole.
Morten Qvenild har utforsket flygelets utvidede klangmuligheter gjennom anvendelse av ulike former for elektronisk manipulasjon, og har endt opp med en «relansering» av instrumentet – hvor alle lydstudioets muligheter er tilgjengelige live.
Musikken er intenst personlig. Elektronikk, samplinger, trommemaskiner, synther og vokal danner forvridde landskap. Når virtuose improvisasjoner på akustisk piano også får slippe til, er spekteret fullendt. Qvenild gjør noe med oss. Det er dypt menneskelig og gripende. Det destillerte, dekonstruerte, intenst lavmælte og insisterende utrykket er definitivt originalt selvom referansene går i alle retninger.
Som komponist og musiker har Morten Qvenild et godt øre for melodisk musisering og en alltid tilstedeværende melankoli. Han mestrer balansegangen mellom sært og lyttervennlig, med låter som taler både til hjerte og hjerne. Musikken er brygget på nysgjerrighet og skapertrang i kombinasjon med et solid nerde-gen.
Albumet er forstyrret og rastløst men plutselig luntende og vindskeivt. Det er en uro, men likevel ingen panikk å spore. Høydepunktene kommer tett, og det er en stor opplevelse å få ta del i Qvenilds musikalsk dagbok. ”
EDVARD-prisen
EDVARD-prisen, oppkalt etter Edvard Grieg, er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998. Prisen tildeles opphavsmenn og -kvinner som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. Med prisen ønsker TONO å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for og kjennskap til nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år. Det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon.
EDVARD-juryen 2016 bestod av komponistene Nils Henrik Asheim (juryleder), Arvid Wam Solvang, Claudia Scott, Rita Engedalen, Terese Birkeland Ulvo, samt musikkforlegger Jan Stefan Bengtsson.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Rådgiver kultur

Agder fylkeskommune

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev