Geirr Tveitt (Copyright: Gyri Tveitt)

Dikterportretter

I forbindelse med Hauge-Tveitt jubileet lanseres en ny innspilling hvor Per Vollestad og Sigmund Hjelset presenterer en rekke tidligere uinnspilte sanger av Geirr Tveitt. De tolker også Tveitts sanger til dikt av vestlandsdikteren Olav H Hauge, som ville fylt 100 år i dag.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Geirr Tveitt er blant annet kjent for sine ”Hundrade hardingtonar”, som kom til etter at han i 1941 trakk seg tilbake fra hovedstaden og bosatte seg på slektsgården Tveit hvor han i løpet av noen år samlet inn over 1000 lokale folketoner.

Tveitt vokste opp i Drammen, men hadde han en uløselig tilknytning til vestlandets natur og lynne gjennom slektsgården i Norheimsund, og hadde derfor et godt grunnlag og utgangspunkt da han ble engasjert til å skrive musikk til dikt av vestlandsdiktere i 1964.

Det var NRK som sto bak prosjektet, der Tveitt medvirket som komponist i en serie portretter av vestlandsdiktere, og det var her det første møtet mellom Geirr Tveitt og Olav H Hauge fant sted.

To vestlandskunstnere

For selv om Olav H. Hauge og Geirr Tveitt var født samme år og hadde tilknytning til samme fylke, møttes de ikke før de var over 50 år. De to var svært forskjellige, men da de først fant sammen var det et vellykket møte, både i kunsten og på det personlige plan.

Tross forskjellene hadde de stor respekt for hverandres arbeid: Begge var forankret i det nasjonale og samtidig som de var svært internasjonalt orientert. Da Tveitt skulle skrive musikk til Hauges tekster, ga han sangene en helt spesiell karakter – med avansert harmonikk og original melodiføring. Tveitt uttalte i forbindelse med Hauges 60-årsdag at han hadde ”laga haugevis av Hauge-tonar”, men i dag finnes bare de 10 som er med her – resten gikk trolig tapt i brannen på Tveit gård i 1970.

På denne utgivelsen finnes også tonesettinger Tveitt gjorde til andre diktere i NRKs serie; Aslaug Låstad Lygre og telemarksdikteren Aslaug Vaa.

Langt samarbeid

De to utøverne bak innspillingen, Per Vollestad og Sigmund Hjelset, har hatt et langt samarbeid. I år er det 20 år siden de lanserte sin første plate, og siden den gang har duoen gjort en rekke innspillinger sammen. I 2006 mottok de Grieg-prisen for sitt mangeårige arbeid med tolkninger av Griegs romanser.

Per Vollestad debuterte i 1986 og har siden vært en av Norges ledende barytoner. Han har gjestet Den Norske Opera og sunget med samtlige norske symfoniorkestre. Han har opptrådt med store orkestre over hele verden, og er også en etterspurt Lieder-sanger. Sigmund Hjelset debuterte som solopianist i 1975, og har siden holdt konserter i hele Europa, samt i Japan, USA og Israel. Han har også spesialisert seg i å akkompagnere sangere, og er professor i klaver og akkompagnement ved Norges musikkhøgskole.

Utgivelsen lanseres med konserter på Kleivstua, Krokskogen, 24. august og i Nasjonalbiblioteket 28. august.
Det er plateselskapet Simax som melder dette i dag.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev