Cikada tutti

Cikada på Wittener Tage

Helgen 26.-28. april finner den årlige samtidsmusikfestivalen Wittener Tage für neue Kammermusik sted i Witten ved Köln. Festivalen arrangeres av Westdeutscher Rundfunk Köln, og regnes sammen med Donaueschinger Musiktage for Tysklands viktigste festival for samtidsmusik. Deltagelsen regnes som Cikadas gjennombrudd i Tyskland.

Kalender

Høstscena, Ålesund Teaterfestival

29/09/2021 Kl. 12.00

Møre og Romsdal

Operapub på Røverstaden

29/09/2021 Kl. 19:00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

29/09/2021 Kl. 18.00

Oslo

I løpet av weekenden er en rekke fremtredende ensembler og komponister samlet i Witten, deriblant Ensemble Recherche, Arditti Quartet og Apartment House, samt komponister som Helmut Lachenmann, Beat Furrer og Luciano Berio, som etter lang tids pause har skrevet en ny Sequenza for solo cello, som Ardittis cellist vil uroppføre.

Cikada er som det første norske ensemblet invitert til festivalen, og deltagelsen markerer Cikadas gjennombrud i Tyskland, etter konserter de siste par år i bl.a. Mecklenburg-Vorpommern og Köln.

Wittener Tages fremste kjennetegn er uroppføringer av nye verker, og i løpet av weekenden vil Cikada uropføre fire verk – bestilt i samarbeid mellom festivalen og Cikada – deriblant to norske: Cecilie Ore har skrevet en ny strygekvartet, «Cirrus», og Rolf Wallin har revidert sit verk «Solve et Coagula», ved bl.a. å tilføje en kontrabasstemme, så verket nå er for hele Cikadas besetning. I tillegg har danske Bent Sørensen skrevet for Cikada Tutti, og italienske Stefano Gervasoni har skrevet for Cikada Tutti og mezzosopran. Tekstene til hans stykke «Godspell» er skrevet av den amerikanske dikter og Pullitzer Prize-vinner Paul Levine. Mezzosopran-partiet vil bli sunget av den britiske sangerinnen Loré Lixenberg, en av de fremste vokalister på samtidsmusikkscenen. Hun har bl.a. opptrådt med Klangforum Wien og er gitt en hovedrolle i Bent Sørensens nye opera, somhar urpremiere på det Kongelige Teater i København i 2004. Cikada gjør også en førsteoppføring i Tyskland av Richard Barretts Stirrings, som Cikada bestilte og uroppførte under Ultimafestivalen i 2001.

Et anbnet særtrekk ved Wittenertage er å presentere to ensembler på hver konsert. På lørdagens konsert vil Cikada opptre sammen med engelske Apartment House, og på festivalens avslutningskonsert søndag sammen med tyske Ensemble Recherche, som har gjestet Ultima Festivalen flere ganger. Recherche vil bl.a. oppføre et nytt verk av franske Brice Pauset, med komponisten selv som solist på cembalo.

Alle konserter på festivalen blir spilt inn av Westdeutscher Rundfunk, samtidig som festivalen vil utgi en dobbelt-CD med festivalens verker. Og i forbindelse med dette års festival slipper Kölns andre, store radiostasjon, Radio Deutschlandfunk, en portret-CD av Cecilie Ore i samarbejde med frau musica nova, hvor Cikada medvirker på to stykker. CDen inneholder den første komplette innspilling av Ores verk-syklus «Tempora Mutantur», og i tillegg til Cikada medvirker norske Saxofon Consentus og den tyske perkusjonsgruppen Schlagquartet Köln.

For mere info om Wittener Tage, se www.wittenertage.de

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Organist/ kantor/ menighetsmusiker

Kirkelig fellesråd i Bærum

Kirkemusiker

Tromsø kirkelige fellesråd

Markedsansvarlig

Kirkelig Kulturverksted AS

Prosjektleder

Norsk ressurssenter for klassisk musikk

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev