Cikada Duo

Cikada på Warszaw Autumn

Lørdag 25. september spiller Cikada Strykekvartett og Cikadas pianist Kenneth Karlsson på den traditionsrike festivalen Warszaw Autumn i Polen. Med seg har de verker av fire toneangivende europeiske komponister fra samme generasjon: Rolf Wallin, finske Kaija Saariaho, skotske James Dillon og italienske Ivan Fedele. Warszaw Autumn er en av de eldste festivalene for ny musikk i Europa, og i år har festivalen valgt kvintetten som ett av sine hovedtemaer.

Kalender

Cikada RBK + EAU

23/10/2020 Kl. 18:30

Oslo

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

25/10/2020 Kl. 20:00

Viken

Karethe Eriksen // Hos Solveig

31/10/2020 Kl. 19.00 og 21.30

Viken

Det er også nettopp med en kvintett at Cikada starter sin konsert. Ivan Fedeles pianokvintett “Accents” er fra 2001. Fedele er født i 1953 og har blant annet studert med Franco Donatoni.

Den skotske komponisten James Dillon har lenge fremstått som en av de vektigste stemmerne både i britisk og europeisk ny musikk. I disse dager er han aktuell med premieren på musikkteaterverket ”Philomela”, som blev urframført i Porto denne uken. Produksjonen reiser videre til Festival Musica i Strasbourg og siden til Paris. Utover verk for store besetninger er Dillon også en mester i å utforske enkeltinstrumenters muligheter, som for eksempel i syklusen ”Book of Elements, vol I-V” for piano solo. Dette verket innbragte Dillon den prestisjetunge britiske kammermusikkprisen fra Royal Philharmonic Society.

Cikadas pianist Kenneth Karlsson innstuderte den 17 minutter lange første delen av dette stykket til en solokonsert i Oslo i vår. Nå blir den med til Polen som en del av Cikadas program, og den dukker også opp på Cikadas konsert under Ultimafestivalen i oktober.

Etter pausen er konserten viet to innovative verk for strykekvartett og elektronikk. Den elektroakustiske musikken er tett knyttet til musikktradisjonen i Warszawa. I 1950-årene oppstod det et legendarisk studio for elektronisk musikk i byen, som pendant til miljøene i Paris og Köln. Mange komponister har arbeidet her, blant andre Arne Nordheim, som her utviklet de første av sine banebrytende elektroakustiske verk. Det er materiale fra denne perioden av Nordheims produksjon som er utgitt av Rune Grammofon på CDene ”Dodeka” og ”Electric”.

Rolf Wallins “Phonotope I” er utviklet ved IRCAM Paris og er skrevet for strykekvartett og fire-kanalers live elektronikk. Stykket er en vekselvirkende spill mellom forskjellig musikalsk materiale som musikerne kan velge mellom, og tilsvarende live-elektroniske bearbeidelser av det samme materialet. Verket ble i sin tid komponert til Ardittikvartetten og uframført på Ultimafestivalen. Wallin er for tiden igang med en ny strykekvartett til Ardittikvartetten som skal uroppføres i løpet av 2005.

Cikada avslutter konserten i Polen med finske Kaija Saariahos elektroakustiske klassiker “Nymphea” for strykekvartett og elektronikk fra 1987. Saariaho har i en årrekke vært bosatt i Paris, hvor hun har arbeidet med sin musikk ved IRCAM. Musikken hennes spilles over hele verden, og i 2003 vant hun den prestisjetunge Grawemeyer Award for operaen ”L’amour de loin”, som ble urframført på Salzburg-festspillene i 2000.

Cikada er et ensemble på ti medlemmer som fokuserer på den nyeste samtidsmusikken. Ensemblet er knyttet til Ny Musikk og ble stiftet i 1989. Cikadene spiller i flere forskjellige formasjoner: Cikada Tutti, Cikada Strykekvartett og Cikada Duo (piano og slagverk).

Onsdag 13. oktober kommer Cikada til Ultima med verk av John Adams og Magne Hegdal i tillegg til James Dillon.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis II i klarinett

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev