Cikada strykekvartett, foto: Tom Sandberg

Cikada inntar København og Malmö

Danmarks Radio arrangerer i dagene 30. april til 2. mai en tredagers festival med Cikada i Radiohusets Konsertsal i København, med tittelen «Nordiske Komponistportretter». Søndag 9. mai reiser Cikada over Øresund og gir to konserter på festivalen «Elektrisk Helg» i Malmö. Danmarks Radio har invitert Cikada til å spille tre konserter, forteller Cikadas produsent Thorbjørn Tønder Hansen. Under paraplyen «Nordiske Komponistportretter» skal Cikada portrettere tre toneangivende nordiske komponister: norske Rolf Wallin, svenske Åke Parmerud og danske Ivar Frounberg. I programmene fokuseres det på spennet mellom det elektroniske og det akustiske. Dessuten vil komponistene lage hver sin lydinstallasjon i foyeren utenfor DRs konsertsal.

Kalender

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Vinylens Verden

19/09/2020 Kl. 18.00

Rogaland

El Muro Tango & Omar Mollo

19/09/2020 Kl. 21.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Knut Steen

Rolf Wallin, Åke Parmerud og Ivar Frounberg har alle vært foregangmenn i sine respektive land når det gjelder å ta i bruk ny teknologi i sin musikk. Ivar Frounberg er også en viktig figur her hjemme, som professor ved Norges Musikkhøgskole. Alle tre komponister har skrevet computermusikk og arbeidet med lydkunst både som komponister og utøvere. Dette arbeidet med teknologien kan man også spore i den akustiske musikken deres, og alle tre trekker veksler på erfaringene både fra den europeiske avantgarde, med Xenakis som frontfigur, og fra den amerikanske eksperimentalismen med John Cage og Morton Feldman.

Ivar Frounberg er på mange måter en personifikasjon av dette; han har studert hos både Xenakis og Feldman. Når det gjelder Wallin og Parmerud arbeider også de konstant med å utvide grensene for hvordan disse tradisjonene kan videreføres. De tre vil i løpet av festivalen også, sammen med Cikada, sprenge rammene for en «normal» ensemblekonsert; sammen har de arbeidet på to improvisasjoner med elektronikk og akustiske instrumenter, og på fredagens konsert spiller Rolf Wallin selv sitt verk «Yó» hvor han spiller på sin egen kropp via en interaktiv drakt og en computer. Ved siden av det akustisk-elektroniske vil konsertene med andre ord også sette søkelys på komponisten som utøver.

Utover dette byr ensemblet også på en urfremføring av Ejnar Kandings første strykekvartett, verker av de to danske komponistene Bent Sørensen og Karsten Fundal, i tillegg til Magnus Lindbergs virtuose klarinettkvintett. I foyeren blir det altså lydinstallasjoner på løpende bånd av Wallin, Parmerud og Frounberg. Man får altså oppleve Cikada i ensemblets tre faste formasjoner: Cikada tutti (ni musikere og dirigent), Cikada strykekvartett og Cikada duo.

Lørdag 1. mai inviterer Cikada til komponistmøte, hvor publikum får møte Rolf Wallin, Åke Parmerud og Ivar Frounberg i samtale med den danske musikkviteren og skribenten Anders Beyer.

Festivalen begynner fredag 30. april kl. 20.00 i Radiohusets Konsertsal med Cikada Duo og Åke Parmeruds store halvtimesverk «Zeit Aus Zeit», som er skrevet som en utfordring til det store ikoniske verket for denne besetningen, nemlig Karlheinz Stockhausens «Kontakte» fra 1959. Parmerud har tatt utgangspunkt i «Kontakte» som han har samplet og omarbeidet. Etter pausen presenteres to ytterpunkter i Rolf Wallins produksjon. Først fremfører han selv, som nevnt, verket «Yó» for interaktiv drakt og computer, hvorpå Cikadas pianist fremfører soloverket «Seven Imperatives», et klassisk karakterstykke som tar utgangspunkt i Griegs og Debussys lyriske stykker. Konserten avsluttes med en improvisasjon over elektronisk og akustisk musikk av Ivar Frounberg, hvor Cikada duo opptrer sammen med Rolf Wallin og Åke Parmerud som utøvere på scenen.

Lørdag 1. mai kl. 20.00 presenteres Cikada Tutti i Konsertsalen, med ensemblets faste dirigent Christian Eggen. Først kommer konsertens danske avdeling med Frounbergs «Tvesyn» for fire musikere og elektronikk. Deretter presenteres to tutti-verker av Karsten Fundal og Bent Sørensen, begge bestilt og uroppført av Cikada. Sørensens stykke «The Weeping White Room» ble skrevet mens komponisten arbeidet på sin opera «Under Himlen», og de to verkene er tematisk og musikalsk i slekt. Etter pausen står Rolf Wallins akustiske verk «Ning» på programmet, i versjonen for klarinett og stryketrio, før konserten avsluttes med Parmeruds store tuttiverk «Mirage» for ni musikere og live-elektronikk. Før konserten har man muligheten til å høre Wallin, Parmerud og Frounberg fortelle om sitt virke i en samtale med Anders Beyer i Konsertsalen kl. 18.30.

Søndag 2. mai kl 14.00 avsluttes Cikadas festival i København med Cikada Strykekvartett og Hans Christian Bræin på klarinett. De spiller først Frounbergs kvartett «Hoodoos», som ble urfremført i Berliner Filharmoniens Kammermusikksal av en kvartett fra Deutsches Symphonieorchester Berlin. Etter dette kaster kvartetten seg ut i improvisasjon sammen med Åke Parmerud, og avdelingen avsluttes med urframføring av Ejnar Kandings kvartett «Kontur des Fühlens» med live-elektronikk. Etter pausen får vi en helt annen fortolkning av besetningen kvartett og live-elektronikk i Rolf Wallins store halvtimesverk «Phonotope I», som ble skrevet til Ardittikvartetten. Festivalen avsluttes med Magnus Lindbergs virtuose klassiker «Clarinet Quintet» fra 1992. Lindberg har gjort alt for å kjempe imot den tradisjonelle besetningen ved å skrive stykket i en ung, vill og ekspresjonistisk stil. Stykket er en ekstrem tour de force – det balanserer konstant på kanten av det musikalsk og teknisk mulige. En av Lindbergs uttalte ambisjoner med kvintetten var å forsøke å få de fem utøverne til å høres ut som et helt symfoniorkester.

Uken etter, søndag 9. mai, spiller Cikada to konserter under festivalen Elektrisk Helg i Malmö. Programmene er de samme som i København. Kl. 15.00 er Cikada Duo, Rolf Wallin og Åke Parmerud i ilden, og kl. 18.00 er det igjen Cikada Strykekvartett og Cikadas klarinettist Hans Christian Bræin. Begge konserter foregår på Jeriko i Malmö.

Det fullstendige programmet for Cikadas nordiske eskapader finner du her:

Fredag 30. april kl. 20.00 * Radiohusets Konsertsal, København
Søndag 9. mai kl. 15.00* Jeriko, Malmö
Cikada Duo

Åke Parmerud: Zeit aus Zeit (Kontakte Variations)

— pause –

Rolf Wallin: Yó
Seven Imperatives for piano solo
Ivar Frounberg: Meditationer over Michaux

I foyeren: Lydinstallasjon av Åke Parmerud

Lørdag 1. mai kl. 18.30 * Radiohusets Konsertsal
Møt komponistene
Ivar Frounberg, Åke Parmerud og Rolf Wallin i samtale med Anders Beyer
Gratis adgang

Lørdag 1. mai kl. 20.00 * Radiohusets Konsertsal
Cikada – dirigent: Christian Eggen

Ivar Frounberg: Tvesyn
Karsten Fundal: Circadian Pulse
Bent Sørensen: The Weeping White Room

— pause –

Rolf Wallin: Ning
Åke Parmerud: Mirage

I foyeren: Lydinstallasjon av Rolf Wallin

Søndag 2. mai kl. 14.00 * Radiohusets Konsertsal
Søndag 9. mai kl. 18.00* Jeriko, Malmö
Cikada Strykekvartett
Hans Christian Bræin, klarinett

Ivar Frounberg: Hoodoos
Åke Parmerud: Improvisasjon for strykekvartett og elektronikk
Ejnar Kanding: Kontur des Fühlens, urfremføring

— pause –

Rolf Wallin: Phonotope I
Magnus Lindberg: Clarinet Quintet

I foyeren: Lydinstallasjon av Ivar Frounberg

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev