Cikada i aksjon (Dark Matter)

Cikada gjør nordisk program i Bergen

Cikada strykekvartett og Hans Christian Bræin (klarinett) gjester Borealis, Bergens nye samtidsmusikkfestival, søndag 21. mars kl. 14 på USF. På programmet står verker av de unge norske komponistene Emil Bernhard, Eivind Buene og David Bratlie, som får urfremført sin nye strykekvartett. I tillegg fremføres også musikk av de godt etablerte nordiske komponistene Rolf Wallin og Magnus Lindberg.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Magnus Lindbergs klarinettkvintett fra 1992 kan sies å være en moderne klassiker innen nordisk samtidsmusikk, og det er Cikadas klarinettist Hans Christian Bræin som er solist på dette verket. Besetningen gir sterke assosiasjoner til klassisismen og romantikkens musikk, og Lindberg sier selv at besetningens sterke binding til tradisjonen var en stor utfordring under komponeringen. Klarinettkvintetten er et énsatsig verk på nærmere tjue minutter. De forskjellige seksjonene i stykket er enten basert på statisk materiale som er utledet av forskjellige skalaer, eller organisert som en mer retningsgivende prosess hvor musikken gradvis endrer karakter, og tidvis tvinges opp mot ekstremt høye registre og hastigheter.

Rolf Wallins Phonotope 1 er skrevet for strykekvartett og live-elektronikk. Wallin sier om materialet til stykket at det stort sett består av fem musikalske «spill», hvor små fragmenter av materialet utgjør spillkortene. Slik får musikerne muligheten til å gjøre valg innenfor de reglene som regulerer hvert spill. I tillegg til spillene mellom musikerne, foregår det også et spill mellom ensemblet og en datamaskin som kjører et program som IRCAM har utviklet spesielt for dette stykket. Programmet prosesserer lydene fra ensemblet i real time, men legger også til forhåndsinnspilt materiale av kvartetten.         

Cikada har over mange år satset på å spille verker av talentfulle unge komponister, både på konsert og på CD. Verkene av Bratlie, Bernhard og Buene vil bli spilt inn på CD i løpet av 2004. Cikada presenterer verker fra det internasjonale repertoar og det beste innen norsk samtidsmusikk. Ensemblet søker nye strømninger og unike verk, og ser det som nødvendig også å eksperimentere i formidlingssituasjonen.

Cikada er organisert som en musiker-pool med ti faste medlemmer. Ensemblet fremstår også som mindre grupperinger, slik som den klassiske strykekvartetten, trio piano/slagverk/vokal og duo piano/slagverk. Cikada ble opprettet 1989, og er finansiert av Kulturdepartementet gjennom Ny Musikk.

Formiddagskonsertens program består av følgende verker:

David Bratlie: «String Quartet» (urfremføring), Emil Bernhardt: Strykekvartett, Eivind Buene: «Three Quartets», Rolf Wallin: «Phonotope I for string quartet and live electronics» og Magnus Lindberg: «Clarinet Quintet».

Stillinger

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Festivaldirektør

Nordland Musikkfestuke

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev