Cikada (Foto: Tom Sandberg)

Cikada og Bræin med forsmak på CD

Fredag 14. mai spiller Cikada Strykekvartett med klarinettist Hans Christian Bræin på Parkteatret i Oslo. Blant annet får vi høre resultatet av samarbeidet mellom Cikada og de unge norske komponistene Emil Bernhardt, David Bratlie og Eivind Buene, verker som i løpet av 2004 vil bli spilt inn på CD.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Emil Bernhardt, David Bratlie og Eivind Buene er alle medlemmer av Ny Musikks Komponistgruppe, og i samarbeid med Cikada Strykekvartett går de i løpet av 2004 i studio for å spille inn verkene på CD. I tillegg til stykkene til disse tre vil også Dag Egil Njaas kommende strykekvartett være med på CD’en.

På konsertprogrammet er også Rolf Wallins Phonotope 1, som er skrevet for strykekvartett og live-elektronikk. Wallin sier om materialet til stykket at det stort sett består av fem musikalske «spill», hvor små fragmenter av materialet utgjør spillkortene. Slik får musikerne muligheten til å gjøre valg innenfor de reglene som regulerer hvert spill. I tillegg til spillene mellom musikerne, foregår det også et spill mellom ensemblet og en datamaskin som kjører et program som IRCAM har utviklet spesielt for dette stykket. Programmet prosesserer lydene fra ensemblet i real time, men legger også til forhåndsinnspilt materiale av kvartetten.

Finske Magnus Lindberg er en av Nordens fremste komponister og hans virtuose Clarinet Quintet er skrevet i 1992, i det man kan kalle hans unge, ville ekspresjonistiske stil. Han har med dette verket forsøkt å få strykekvartett og klarinett til å låte som et helt symfoniorkester, en utfordring Cikada og Bræin tar på Parketeatret 14. mai.

Cikada strykekvartett består av Henrik Hannisdal (fiolin), Odd Hannisdal (fiolin), Marek Konstantynowicz (bratsj) og Morten Hannisdal (cello). Kvartetten er en selvstendig del av Cikada-ensemblet, som ble dannet i Oslo i 1989. Ensemblet fikk sitt gjennombrudd under ISCM World Music Days i Oslo i 1990 og har siden turnert i USA, Mexico, Australia og Europa. Programmet som spilles på Parkteatret har tidligere vært fremført under samtidsmusikkfestivalen Borealist i Bergen 21. mars i år.

Cikada strykekvartett har spilt inn en rekke CD-er både innen for ny musikk og jazz, deriblant CD-en Black Angels med kvartetter av George Crumb, Anton Webern og Witold Lutoslawski. Kvartetten har samarbeidet med komponister som Cecilie Ore, George Crumb, Magnus Lindberg, Richard Barrett og Bent Sørensen, hvis musikk de har spilt inn på ECM CD-en Birds and Bells.

Kvartetten er anerkjent for dens sjangermessige åpenhet og har samarbeidet med musikere som jazzbassisten Arild Andersen, pianisten Jon Balke, den svenske fiolinisten Mats Edén, saksofonisten Trygve Seim og den amerikanske vokalisten Annette Peacock, som kvartetten har vært på Europa-turné med.

I løpet av 2004 kommer det ut en ny CD på ECM Records med kvartetter av John Cage, Bruno Maderna og Kaija Saariaho. Cikada går også i studio for å innspille kvartetter av yngre norske komponister. Blant kommende bestillingsverker for kvartetten kan nevnes en akkordion-kvintett av Hans Abrahamsen og en strykekvartett med elektronikk av Maja Solveig Kjelstrup Ratkje.

Hans Christian Bræin har studert med Monica Riefling Lund i Oslo, og Bendt Neuchs Sørensen og Tage Scharff ved Konservatoriet i København. I 1974 ble han ansatt som alternerende soloklarinettist i Oslo Filharmoniske Orkester, en stilling han hadde frem til 1980 da han flyttet til Danmark for å spille i det statlige Esbjerg Ensemble. Siden 1989 har Bræin vært hovedlærer i klarinett ved Norges Musikkhøgskole, hvor han fortsatt har sin faste arbeidsplass. I tillegg til dette var han igjen ansatt som alternerende soloklarinett i Oslo Filharmoniske Orkester i perioden 1993-1995. Foruten disse faste stillingene har Bræin spilt kammermusikk og solokonserter i mange forskjellige sammenhenger, bl.a. med Oslo Filharmoniske Orkester, Det Norske Kammerorkester, Kringkastingsorkesteret og symfoniorkestrene i Trondheim, Stavanger og Kristiansand. Siden 1990 har Bræin vært fast medlem av Oslo sinfonietta. Bræin har også deltatt på en rekke festivaler som Oslo kammermusikkfestival, Risør kammermusikkfestival, m. fl.

Stillinger

Festivaldirektør

Nordland Musikkfestuke

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev