Cikada Duo

Cikada Duo åpner ICMC 2002

Den årlige International Computer Music Conference finner i år sted i Göteborg, og går av stabelen fra mandag 16. september til og med lørdag 21. september. I løpet av denne uken møtes ledende komponister, utøvere og musikkskribenter fra hele verden til konserter, seminarer og workshops om elektronisk og elektroakustisk musikk. Cikada Duo åpner hele konferansen med et stykke de senere i høst vil fremføre under både Ultima og MAGMA.

Kalender

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Opera og Gourmet på Ekebergrestauranten

28/02/2024 Kl. 18:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Konferansen «Voices Of Nature» åpnes offisielt i kveld med Cikada Duo og deres uroppføring av den svenske komponist Åke Parmeruds verk «Zeit aus Zeit (The Kontakte Variations)», skrevet til Cikada Duo. Stykket er for piano, perkusjon og 4-kanalers live elektronik, og verket er – som titlen mer enn antyder – en lek med Karlheinz Stockhausens legendariske «Kontakte» fra 1958-59. Parmerud har både tatt utgangspunkt i Kontaktes instrumentering og elektronikk, og derfra utarbeidet sin helt egen variant av verket for piano, perkusjon og elektronikk. Som Parmerud selv sier: – Jeg er klar over at ideen med å leke seg med variasjoner er et veletablert virkemiddel fra det forrige århundre, men føler likevel at jeg stikker nakken ganske langt ut med dette stykket. Men «Kontakte» ble en fristelse jeg ikke kunne mottså. Jeg håper at verket i det minste vil falle i smak hos noen, og at herr Stockhausen tilgir meg.

Åke Parmerud er født i 1953, og har jobbet som en profesjonelt aktiv komponist siden 1978. Han har skrevet både instrumentalmusikk og elektroakustiske verk, og har dessuten arbeidet medmultimedia, video og musikk for teater og film. Han har særlig vunnet anerkjennelse for sitt arbeid med den elektroakustiske musikken, og får i dag verkene sine fremført over hele verden, samtidig som han også har vunnet en rekke tunge internasjonale priser.

Cikada Duo består av Kenneth Karlsson og Bjørn Rabben, og er en del av det ti mann store Cikada-ensemblet med base hos Ny Musikk i Oslo., Duoen opptrer jevnlig med verker for piano og perkusjon. Åke Parmeruds «Zeit Aus Zeit» skal også oppføres på Ultima Festivalen i Oslo lørdag 12. oktober, og på MAGMA – Nordic Music Days i Berlin mandag 25. november.

På konserten under Ultima, som finner sted i Kulturkirken Jakob, vil Cikada også fremføre verker av Bent Sørensen (Danmark), Stefano Gervasoni (Italia), samt det splitter nye verket «Cirrus for Solo String Quartet» av Cecilie Ore. De vil da også fremføre Rolf Wallins «Solve Et Coagula» i en nyskrevet versjon. Dirigent er Christian Egggen, og mezzosopran Loré Lixenberg vil medvirke under konserten.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.