FB event (1)

Berg: – Glad KORK ikke er mitt ansvar nå

– Jeg er glad for at dette ikke er mitt ansvar, jeg hadde nok blitt litt mer hissig, sier Reidun Berg, kunstnerisk ansvarlig for Kringkastingsorkestret (KORK) i 10 år fra 1990, om mandagens vedtak i NRK om å markedstilpasse orkesteret. Samtidig som hun ikke ønsker å fremstå som en bedreviter, sier hun at det kan bli tøft for KORK å finne et driftsbudsjett på egen hånd.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Allerede i 1996 hintet daværende kringkastingssjef Einar Førde til Reidun Berg om at KORK kanskje burde få flere bein å stå på.

— Vi begynte med noen samarbeidsprosjekter, men vi var ikke presset på det. Iblant sparte vi utgifter, og iblant tjente vi penger på det også. De tre siste årene jeg jobbet der hadde vi noen sponsorinntekter, sier hun til Ballade.

Mandag bestemte NRKs styre seg for en forutsetning om at KORK til en viss grad (35 prosent) skal være selvfinansiert innen tre år. Det e rblant annet Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) tilfreds med.

— Det ville vært et alvorlig feilgrep av NRK å nedlegge et orkester med så mange gode kvaliteter og så stor betydning både for NRK selv og for norsk musikkliv, kommenterte Arnfinn Bjerkestrand i MFO i går kveld.

Men Berg karakteriserer den foreslåtte andelen som å være «stor»:

– Det man kan bli bekymret for, og som jeg sier helt hypotetisk, er at det kan bli ganske tøft å finne et driftsbudsjett. Man kan også lure på hva det musikalske resultatet blir. Når man skal ut og selge seg må man være oppmerksom på hva kundene vil ha, og det er ikke alltid at det er forenlig med det kunstneriske. Holger [Gulbrandsen, nåværende orkestersjef] vet nok godt hva han gjør, men det er viktig at orkesteret får utfolde seg nok og at de jobber med repertoar som de synes er liv laga. Det er også viktig at de hele tiden får tak i de beste dirigentene som er mulig å få.

–Det var det gode med 90-årene, fortsetter Berg. – At når vi bestemte oss for at vi skulle beholde KORK, så skulle vi også satse på det.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.