Johan Halvorsen statue (avduking)

Avdukning av Halvorsen-statue

En rekke norske kjendiser fra musikklivet og scenekunsten var tilstede da det ble avduket en statue av kapellmester, komponist og tonekunstner Johan Halvorsen ved Nationalteatret onsdag formiddag.

Kalender

Engegård, Svendsrud og Haugen trio i Trysil

13/04/2024 Kl. 15.00

Innlandet

Operapub på Grønland Boulebar

13/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera

13/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

Forhenværende teatersjef ved Nationalteteret og kulturminister, nå skuespiller ved Riksteateret, Ellen Horn holdt innledende tale. Ordfører i Oslo kommune Per Ditlev Simonsen stod for selve avdukningen. Det er billdekunstneren Per Ung som har laget kunstverket. Ung har stått for en rekke viktige separatutstillinger og er av flere omtalt som landets ledende billedkustner. Han opererer også som grafiker. De kongelige høyheter kronprinsesse Marthä Louise og Haakon Magnus, Sonja Henie og Birger Ruud er blant dem han har portrettert tidligere. Statuen ble satt opp på Paviljongen ved Nationalteatret.

En rekke sentrale skikkelser fra norsk kulturliv var tilstede. Dette gjelder både scenekunstnere, komponister og musikere. Mange av disse har selv spilt eller tilrettelagt stykker av den sentrale norske komponisten.

Johan Halvorsen skapte et tredvetall komposisjoner for scene blant sine flere hundre verk. De fleste er oppført på scenen og spilt ved Nationalteatret.Stabsmusikken spilte under seremonien, og ble dirigert av Terje Boye Hansen.

Det var naturlig at nettopp dette orkestret fikk æren. Halvorsen var selv leder for Stabsmusikken en lang periode, og sørget gjennom sin posisjon for at det ikke var muilg å legge ned eller kutte orkestret fra Statsbudsjettet så lenge han var leder.

Johan Halvorsen hadde en sentral stilling i norsk musikkliv i de første to-tre tiår av det 20. århundre. Som kapellmester ved Nationaltheatrets orkester gjorde han en stor innsats ved å oppføre en rekke operaer, deriblant flere uroppførelser av norske verker. Med det ganske godt besatte orkester (ca. 45 musikere) gav han også en rekke symfonikonserter, og fram til 1919, da Nationaltheatrets orkester ble sterkt redusert, var han en av støttene i hovedstadens musikkliv.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.