1B1

1B1 til National Sawdust i New York

Den toneangivende scenen gir det unge norske ensemblet muligheten både på egen og andre scener under mini-festival og konsertserie.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

I mai gjester strykeorkesteret 1B1 New York. Resultatet er en minifestival fra 4.-14. mai på National Sawdust, den toneangivende scenen for klassisk og samtidsmusikk i New York.
1B1 har med seg en rekke norske og internasjonale musikere på scenen. Blant dem finner man den østerrikske fiolinisten Benjamin Schmid, Wilco-trommeslageren Glenn Kotche, New York-perkusjonisten Damien Bassmann, den norske bratsjisten Lars Anders Tomter og multi-instrumentalisten Stian Carstensen, kjent fra blant annet Farmers Market.
Variert repertoar
På repertoaret står musikk fra Vivaldi via Bach til nyere verk, inkludert verk skrevet spesielt for 1B1. Blant disse et verk av komponisten Giry Razaz.
Fra 1B1s konsertplan i New York trekker ensemblet frem følgende konserter de selv har høye forventninger til:
Konsert med Glenn Kotche (Wilco)
Konsert med pianisten Simone Dinnerstein
Live screening med musikk fra filmen YOUTH (flimen er remixet for 1B1) Musikk: David Lang
Konsert med Very Young Composers
Fremføring av «Graal Theatre» av den finske komponisten Kaija Saariaho, med NYU Contemporary Music Ensemble

Kunstnerisk leder Jan Bjøranger Foto: 1B1


Sawdust satser
– Sawdust vil gjøre en bred presentasjon av oss, og samtidig gi oss mulighet til å bygge et publikum i New York over tid. Samtidig vil vi gjerne bruke denne posisjonen som 1B1 har fått nå til å lage en hub i New York, hvor norske artister kan møte amerikanske og lære av hvordan de arbeider her, sier Bjøranger til Ballade.
Etter konsertene på National Sawdust gjester ensemblet også en serie konserter i historiske Church of Trinity Wall Street. Konsertserien er en del av en større satsning på 1B1 fra National Sawdust, med flere minifestivaler i årene som kommer.
Bjøranger ser også et pedagogisk aspekt ved oppholdet. De unge talentene skal lære gjennom å jobbe under press og krav til å prestere på topp over en lengre periode, samtidig som de skal jobbe med store internasjonale artister.
– Hva ønsker dere å vise frem?

– Vi bruker denne anledningen til å profilere ting som kjennetegner 1B1-ensemblet. Vi fremfører alt materialet vi har spilt inn. Noe annet vi ønsker å vise frem er hvordan vi spiller mer som et band, uten noter. Som i går, da vi stilte oss opp på scenen i totalt mørke og begynte å spille Sjostakovitsj. Det er noe som skiller oss fra mange klassiske ensembler, og som vi ønsker å vise frem.
Norsk satsing
1B1 var Talent Norges første satsing. Music Norway er også inne og har gitt tilskudd til 1B1s opphold på National Sawdust gjennom reisetilskuddsordningen.
– National Sawdust i New York er et meget interessant spillested som 1B1 har satt på dagsorden her hjemme med sine opphold der. Talent Norge, Generalkonsultatet i New York og Music Norway ser at National Sawdust har potensial til å fungere som en døråpner inn til New York og det amerikanske kunstmusikkfeltet. Music Norway bidrar for øke mulighetene til at 1B1s opphold kan få ringvirkninger i form av flere spillejobber, økte egeninntekter og økt oppmerksomhet for sitt prosjekt i media, sier prosjektleder Einar Idsøe Eidsvåg i Music Norway til Musicnorway.no.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev