Bugge Wesseltoft (Foto: Stian Kristoffer Sande)

Telenors kulturpris til Bugge Wesseltoft

Den allsidige og visjonære musikeren tildeles kulturprisen for sin unike evne til å skape nye koblinger mellom ulike sjangre, kulturer og tradisjoner, sier juryen.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Artisten, opphaveren og gründeren Bugge Wesseltoft får Telenors kulturpris «Grenseløs kommunikasjon» 2020, en pris på 500.000 kroner. Som pianist, komponist og produsent har han vært en fornyer og innovatør, som stadig har utfordret etablerte musikksjangre, skriver Telenor i pressemeldingen.

– Det føles nærmest uvirkelig å motta denne prisen. Jeg er beæret og det betyr mye for meg, særlig med tanke på hvem som sitter i juryen og grunnlaget som prisen deles ut på. Helt siden jeg forstod hvilken kraft som ligger i musikken som kommunikasjonsform, har jeg ønsket å bruke musikk som mitt bidrag for å skape en bedre verden. Jeg har sterk tro på at vi gjennom musikk kan skape økt forståelse og respekt på tvers av landegrenser og kulturer, sier prisvinner Wesseltoft i meldingen.

Telenors årlige kulturpris på 500.000 kroner skal hedre kunstnere eller institusjoner i Skandinavia som har utmerket seg innen musikk, film, litteratur, billedkunst eller scenekunst. Siden prisen ble delt ut for første gang i 1995, har den blitt tildelt både etablerte kunstnere og nyere talenter.

Grensesprengende utøver
– Det er få, om ingen, skandinaviske musikere som utvikler egne musikalske utrykk slik Wesseltoft gjør. Hans evne til å kombinere musikalske virkemidler fra ulike sjangre, la seg inspirere av andre kulturer samt bygge nytt på gamle tradisjoner fra hele verden bidrar til å åpne nye dører og sprenge etablerte grenser. Ved å våge å eksperimentere med utallige stilarter og uttrykksformer, har han skapt sin helt egen lyd, sier juryleder Martin Eia-Revheim.

Juryen trekker frem i sin begrunnelse at Wesseltofts innstilling til musikk er preget av en sjelden nysgjerrighet. Blant annet har han vært med å fornye jazzen gjennom den innovative musikkgruppen New Conception of Jazz. I samarbeid med musiker Sidsel Endresen har han også utforsket sangklassikere i kombinasjon med eget materiale, og skapt et nivå som alle andre duoer siden har blitt målt opp mot, forteller juryen.

– Wesseltoft er også en like entusiastisk formidler av andres musikk som sin egen. Som produsent har han utgitt et hundretalls plater hvor både etablerte navn har fått lov til å eksperimentere og utvikle seg videre, og der nye navn har fått sin første mulighet. Årets prisvinner har alltid vært opptatt av å fremme nye stemmer i musikken, og viser gjennom et mangfold av musikere fra hele verden at musikk har egenskaper som knutepunkt og er et universelt språk som skaper samhold. I løpet av sitt drøyt 40 år lange virke har han vist at han på alle måter lever opp til prisens kjerneverdi, grenseløs kommunikasjon, sier Eia-Revheim.

Juryen har i år bestått av Martin Eia-Revheim, prosjektleder, Sparebankstiftelsen DNB, juryens leder; Lars Saabye Christensen, forfatter; Asta Busingye Lydersen, skuespiller, musiker i Queendom; Henrik Mestad, skuespiller; Alexandra Archetti Stølen, festivalsjef, Oslo World; Randi Enebakk Due, vice president, Telenor.

Her kan du se en liste over tidligere vinnere av Telenors kulturpris, fra 1995 til nå.

Om kulturprisen
Telenors kulturpris «Grenseløs kommunikasjon» er et sentralt element i Telenors kulturprogram. Programmet har som mål å bringe sammen kunstnere innenfor ulike sjangre og kulturer, og å løfte fram kulturuttrykk som skaper mangfold, engasjement og møteplasser.

Stillinger

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev