Ballade og Samspill presenterer Samspill Sessions: Diasporas – «Lua nha Testemunha»

«Lua nha Testemunha», eller «Månen, mitt vitne», heter den andre låten vi skal høre og se framført av bandet Diasporas fra Oslo her i vår ukentlige Ballade & Samspill Sessions. Diasporas har bakgrunn fra Kapp Verde, og låten, og rytmen og stilen den er laget i, er preget av melankoli og lengsel – noe som kan sies å passe tittelen godt.

Kalender

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Scott Henderson trio

18/03/2022 Kl. 19:00

Oslo

Femi Kuti

07/04/2022 Kl. 20:00

Oslo

Oslo-bandet Diasporas spiller musikk fra Kapp Verdes diaspora som utgangspunkt, blant annet rabelado-rytmer og urban morabeza. Denne uka skal vi høre deres tolkning av en morna av forfatteren, komponisten og sangeren Francisco Xavier da Cruz fra Kapp Verde, også kjent som B. Leza eller Beleza. Mornaen heter «Lua nha Testemunha», som betyr «Månen, mitt vitne».

Diasporas spiller musikk fra Kapp Verdes diaspora som utgangspunkt (Foto: Elisa Bates)

Musikkstilen morna ligner bossa nova og fado, men er også karakterisert som en form for blues, forteller Wikipedia oss. I likhet med fado er morna preget av en melankolsk, nostalgisk lengsel, kalt sodade på Kapp Verde og saudade i Portugal.

Medlemmene i Diasporas har enten kommet til Norge som barn, voksen, eller er født her. Bandet ble etablert i 2018, men alle medlemmene har lang erfaring fra andre musikkprosjekter.
– Det vi har felles er vår kulturarv og hvordan vi bruker den, fortalte Diasporas til Ballade da deres første liveinnspilling fra Nordic  Black Theatre ble vist her på våre sider. – Kapp Verde er en liten øynasjon i Vest-Afrika med en rik musikktradisjon. Diasporas ønsker å dele denne kulturarven med Norge. Musikken vår handler om identitet, tolkning og formidling. Vår tilstedeværelse er sammensatt og påvirket av mangfoldige kulturinntrykk – både tradisjonelle og moderne, samt afrikanske og europeiske.

Diasporas består av:
Elisabeth Rodrigues – vokal, ferro
Bruno Ramalho – gitar/bass
Carlos Silva – cavaquinho
Armando Silva – perkusjon

Her ser du videoen fra liveinnspillingen av låten «Lua nha Testemunha»:

 

Her kan du lese mer om Diaspora på deres Facebookside.

OM SAMSPILL SESSIONS
Samspill og Ballade har startet opp et samarbeid om visning av en serie med korte konsertopptak i Samspill Sessions. Det er organisasjonen Samspill International Music Network som står bak initiativet, interesseorganisasjonen for profesjonelle, internasjonale utøvere bosatt i Norge. Ballade viser videoene til de seks artistene og bandene som er del av Samspill Sessions, der de seks har spilt inn to låter hver på scenen hos Nordic Black Theatre/Caféteatret på Grønland i Oslo. Videoene er produsert av Elisa Bates (foto) og Bernt Isak Wærstad (lyd).

Til vanlig samarbeider Samspill med Cafe Sør i Oslo om konsertserien Sunday World, hvor nye artister og nye prosjekt får vist seg fram på en av Oslos myldrende livescener. Da koronautbruddet gjorde at samfunnet stengte ned i mars 2020 kunne ikke de resterende seks konsertene som var planlagt for vårens Sunday World-program gjennomføres som vanlig. Samspill hadde et ønske om å gi disse artistene et meningsfylt og alternativt tilbud til konserten, og rigget opp for opptak av liveframføringer i videoformat. De seks artistene i Samspill Sessions fikk tilbud om å spille inn og filme to låter hver live på Caféteateret, fordelt på tre intensive produksjonsdager.

Opptakene kommer i denne rekkefølgen:
29. sep. Orun – Caxixi
6. okt. Moisés Gadea – Tortillas
13. okt. Sondre Mæland – Opp og Stå
20. okt. Union of Cousins feat. Ifejilika – Bergen Blues
27. okt. The French Connection – Blanche et Bleue
3. nov. Diasporas – Panha-m bo Leva-m
10. nov. Orun – Do Pivete Pro Pivete
17. nov. Igor & Fetterforeningen – Plast
24. nov. Diasporas – Lua nha Testemunha
1. des. The French Connection – Mon Amie la Rose
8. des. Sondre Mæland – Angst
15. des. Moisés Gadea – Te Doy

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Produsent

Nordlysfestivalen

Eksamenskonsulent (førstekonsulent)

UiB – Fakultet for kunst, musikk og design (KMD)

Førstekonsulent (50%) i studieseksjonen

UiB – Fakultet for kunst, musikk og design (KMD)

Rådgiver/ saksbehandler

Asker kulturskole

Visuell kunstlærer

Indre Østfold kulturskole

Rektor

Rana kulturskole

Dagleg leiar

Storfjord Kulturhus SA

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev