Anneli Drecker på Storbandfestivalen 2001 (Foto: Thomas Olsen)

Storbandfestivalen kjemper for livet

Ordfører Odd Reinsfelt i Bærum Kommune vil ikke gi pengehjelp til Storbandfestivalen, som har et underskudd på nærmere 400 000 kroner etter årets arangement. I følge styremedlem Tone Strand Molle er festivalen bortimot konkurs, samtidig som daglig leder for Storbandfestivalen, Mattias Lundqvist, i forrige uke trakk seg med øyeblikkelig virkning.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Asker og Bærum Budstikke har den siste tiden nærmest kjørt en føljetong om Stobandfestivalens viderverdigheter. Festivalen satset i år svært friskt, med kunstneriske innslag som inkluderte konserter med solister som Anneli Drecker, den danske slagverkeren Marilyn Mazur og den svenske trompetisten Peter Asplund.

— Fortsatt tror mange Storbandfestivalen bare handler om Glenn Miller og tradisjonell storbandjazz. I år gjør vi noe med det, og ønsker å vise at storband er et ensembleformat som henger med i tiden, uttalte en optimistisk Mattias Lundqvist til Ballade rett før årets festival skulle ta til.

I fjor gikk Storbandfestivalen med et underskudd på 300 000 kroner. Rett etter avviklingen av årets festival var Lundqvist fremdeles optimist, og uttalte til Budstikka at festivalen lå an til å gå i hvert fall 100 000 kroner i overskudd.

— Vi har truffet med et program som folk ville ha, og ikke minst har vi vært bedre på markedsføringen. Det er den store forskjellen fra i fjor, sa Lundqvist helt i begynnelsen av september. Hele oppslaget ble utstyrt med tittelen «Endelig Storbandsuksess».

Men alt i oktober var det klart at krisen på ingen måte var over for den ambisiøse festivalen. I et brev til Bærum kommune måtte Lundqvist be om å få slettet en gjeld på 40 000 kroner for bl.a. leie av lokaler. Nå het det seg at festivalen var «i en vanskelig situasjon m.h.t. videre drift», noe som i følge Budstikka bl.a. skulle skyldes ubehagelige overraskelser i regnskapet, bl.a. i forbindelse en håndfull større regninger som var kommet overraskende på festivalledelsen på grunn av feil med avtaler, samt rene feilbudsjetteringer.

Den neste dramatiske utviklingen i saken kom 13. oktober, da det ble klart at Lundqvist trakk seg som daglig leder med øyeblikkelig virkning. Lundqvist var blitt hentet inn for to år siden for å heve det kunstneriske nivået på festivalen, og få den i økonomisk balanse. Lundqvist tok selv avgjørelsen om å si opp, eter at det ble klart at festivalen ikke lenger hadde råd til å lønne ham i mer enn førti prosents stilling.

— Lundqvist har gjort mye positivt for festivalen, uttalte Storbandfestivalens styreleder Stein Roger Ludvigsen i den forbindelse til Budstikka. – Særlig på det kunstneriske området, og på markedsføringssiden. Men det er selvsagt skuffende at de økonomiske resultatene ikke har vært gode.

For tre dager siden gikk Tone Strand Molle, som er både styreleder i Bærum Næringsråd og styremedlem i Storbandfestivalen, ut i lokalavisen, og forkynte at festivalen var insolvent, og i realiteten kanskje konkurs. Hun betgnes situasjonen som «akutt krise», og ba politikerne ta ansvar overfor en festival kultursjef Trine Bendixen noen uker tidligere hadde omtalt som «et fyrtårn» og «veldig viktig for kommunen.»

Men i dag, 20. november, kommer altså en nedslående beskjed fra ordfører Odd Reinsfelt, som sier at Bærum kommune ikke har påtatt seg noe økonomisk ansvar for festivalen, og at det uansett ikke ville være konstruktivt om man nå bare skulle «hive inn penger».

— Løsningen for Stobandfestivalen ligger ikke i mer penger fra kommunen, men i et økt samarbeid med Barnekulturfestivalen og Ny-Sirkusfestivalen.

Mattias Lundqvist og Østnorsk Jazzsenter har ellers den siste tiden arbeidet for at storbandet Norske Store skal bli Norges eneste profesjonelle storband.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.