Sidsel Endresen (Foto: Lindemans legat)

Sidsel Endresen får årets Lindemanpris

Endresen, som er sanger, komponist, låtskriver og bandleder er en av få vinnere en den prestisjetunge prisen med bakgrunn utenfor klassisk-feltet.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Lindemanprisen deles ut av Lindemanns legat. Den går vanligvis til en komponist, utøver eller pedagog som har gjort en betydningsfull innsats i norsk musikkliv. Prisen er på 150.000 kroner og den er regnet som en av Norges mest prestisjefylte musikkpriser.
Onsdag ble det kjent at vinner av Lindemanprisen for 2016 er Sidsel Endresen (64) .
Sidsel Endresen får prisen som utøver, men hun er også komponist og pedagog.
Einar Solbu, styreleder i Lindemans Legat begrunner prisen blant annet med at «Endresen er en av de viktigste stemmene og stilskaperne innenfor de utvidete vokalteknikker»
-Gjennom sin kunstneriske utvikling representerer hun en bredde, fra tradisjonell jazz til eksperimentell samtidsmusikk. Hun er veldig sterk rytmisk og makter å gi framdrift til, og legge mening og emosjonelt uttrykk i musikken, også i helt frie improviserte situasjoner, noe som er ganske unikt, sier han til lindemanslegat.no, og fortsetter:
– Det gjør at hun kommuniserer ganske bredt selv om uttrykket hennes av mange vil betegnes som smalt. Dette gir henne en egen posisjon, både som formidler, og som inspirator i musikkmiljøet.
Overrasket
-Jeg ble først sjokkert og forbløffet. Jeg har alltid tenkt at Lindemanprisen er en pris som skal gå til folk som driver med klassisk musikk på et eller annet vis og som tilhører en musikksjanger jeg ikke er en del av. Men da det gikk opp for meg at det virkelig var jeg som skulle få prisen, ble jeg naturligvis veldig, veldig glad, sier Sidsel Endresen i et intervju på nettsiden.
Endresen har utgitt 17 soloalbum, og har vært gjest på mer enn 40 album med både norske og internasjonale jazz- og samtidsmusikere. . Hun har også vært delaktig i musikken i flere filmer, dans- og teaterproduksjon, både som sanger og låtskriver. Fra før har hun vunnet Spellemannprisen fem ganger, mottatt Buddyprisen (2000), Oslo Bys Kulturpris (2002), Umeaa Honorary Music Award (2013) og WDR Artist Award (2016).
Prisen deles ut på Norges musikkhøgskole 21. oktober .
Liste over tidligere vinnere kan leses her.

Sidsel Endresen
Født: Trondheim 19. juni 1952.
Norsk sanger, komponist, låtskriver, bandleder.
Nåværende prosjekter:
Solo: solo-stemme
Endresen/Westerhus Duo: improv..duo-samarbeid med gitarist Stian Westerhus
Azkadenja: trio med Vilde Alnaes (fiolin) og Inga Aas (bass).
Endresen/Bang Duo: improv. duo med electronics/sampling-wiz Jan Bang.
Punkt Live Remix: improv. trio med Erik Honoré og Jan Bang
Humcrush+Sidsel E.: improv. trio med Ståle Storløkken & Thomas Strønen.
LautLeben: med Rolf Wallin: enkvinne-opera.
Hun har undervist i musikk ved NMH siden 1993.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.