Peter Brötzmann

Oslo Jazzfestival godt i gang

Oslo Jazzfestival er godt i gang, med sterke navn som Lee Konitz, Knut Reiersrud, Dick Hyman, Peter Brötzmann Chicago Tentet og Powerhouse Music på plakaten. Siden mandag har den allsidige festivalen gledet tusenvis av publikummere med smakebiter fra svært mange av sjangerens ulike fasetter. – De 900 000 vi overraskende fikk fra kommunen har sørget for at vi kunne fortsette på samme nivå som i fjor – selv om vi mistet 800 000 i sponsorinntekter, sier, sier markedsansvarlig Lise Gulbransen til Ballade i dag.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Knut Steen

Oslo Jazzfestival er nå klar for dag fire av syv. Så langt har billettsalget gått over all forventning, forteller Gulbransen.

— De første dagene har vi hatt fulle hus, med unntak av Brazz Brothers og Charlie Parker Legacy Band, som solgte litt mindre enn forventet. Men konsertene gikk veldig fint, med god stemning, så det er ikke så mye å være sur for. Mange av konsertene er utsolgt for lengst, men på Rockefeller er det fremdeles en del ledige plasser, så her trenger ikke folk være redde for kjøpe billetter i døra, oppfordrer Gulbransen.

Få omrokkeringer – tross alt

Som festivaler flest – og i sær de som går over en hel uke – har Oslo Jazzfestival måttet takle en del forandringer i programmet underveis.

— Pianisten Roger Kellaway er dessverre syk, så vi har i stedet fått inn Dick Hyman til å overta det som skulle vært Kellaways solokonsert på Herr Nilsen lørdag. Hyman kommer mer fra swingtradisjonen, så det blir jo en litt annerledes opplevelse enn Kellaway hadde gitt. Til konserten Kellaway skulle hatt med Atle og Frode Nymo Quartet, har vi fått inn Håvard Wiik, som mange sikkert kjenner fra Atomic og Element. Ellers har det faktisk ikke vært noen omrokkeringer, bortsett fra Amund Maarud som plutselig fant ut at han ikke ville spille med Vidar Busk. Her går Knut Reiersrud inn for Maarud, informerer Gulbransen.

Glad for Frp-byråd?

Oslo Jazzfestival fikk tidligere i år en kraftig økning i tilskuddene. Festivalen får nå 900 000 kroner fra Oslo kommune og 700 000 fra statskassen. Gulbransen forteller at festivalen i tillegg har egeninntekter på 4,1 millioner, pluss 2 millioner i sponsorinntekter. Til sammen utgjør dette et totalbudsjett på 7,7 millioner.

Tilskuddet fra Oslo kommune kom vel som litt av en overraskelse på dere. Betyr dette at en FrP-kulturbyråd i hovedstaden kanskje ikke er så ille allikevel?

— Det ser jo slik ut for oss og for jazzen i hovedstaden. Vi ble veldig gledelig overrasket over bevilgningene fra kommunen! Når det er sagt, må jeg legge til at det ikke er noe mål for oss å leve på offentlige tilskudd – vi skulle gjerne hentet inn enda mer av totalbudsjettet selv, understreker Gulbransen.

Litt sikrere programmering

Men hva har de økte tilskuddene tilført festivalen i form av nye muligheter?

— For å være helt ærlig, så ga de oss rett og slett muligheten til å fortsette på samme nivå som i fjor. Da gikk vi 1.5 millioner i underskudd, samtidig som vi mistet 800 000 i sponsormidler. Underskuddet klarte vi å dekke opp med et fond vi har satt til side for slike problem-år, mens kommunens tilskudd dekket opp det vi tapte av sponsormidler. For å sikre oss bedre i år har vi vært litt knappere og litt feigere i programmeringen denne gangen. Dette betyr for eksempel at vi har kuttet ut de dristigste konsertene på Blå – det er ikke noe Aphex Twin eller LCD Soundsystem i år…

Når det uunngåelige spørsmålet om høydepunkter kommer, ser Gulbransen seg nødt til å bli personlig:

— Jeg gleder meg spesielt til Powerhouse Music, med Ken Vandermark (saksofon), Lasse Marhaug (elektronikk), Ingebrigt Håker Flaten (bass), Nate McBride (bass) og Paal Nilssen-Love (trommer), det blir utrolig spennende. Ellers må jeg nevne Peter Brötzmann Chicago Tentet som spiller i dag. Dobbeltkonserten på Cosmopolite med Lee Konitz og Håvard Wiik Trio blir også en virkelig begivenhet. Håvard ble helt over seg da vi spurte om han ville spille med Lee Konitz, og vi er veldig glade for at vi kan gjøre sånne ting – jeg tror dette blir en konsert av historisk art, frister Lise Gulbransen.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev