Paal Nilssen-Love - Oslo Jazzfestival 2004

Diskaholics til Øyafestivalen – Oslo Jazzfestival letter på sløret

Diskaholics Anonymous Trio kommer til Øyafestivalen i august, og gir dermed den mer eksperimentelle delen av festivalprogrammet et kraftig løft. Det svensk-amerikanske bandet består av Norgesvenner som Mats Gustafsson, Jim O’ Rourke og Thurston Moore, og gir i dag ut plater på Smalltown Superjazzz. Samtidig har også Oslo Jazzfestival sitt støyende stjernelag – med bl.a. Ken Vandermark, Paal Nilssen-Love og Lasse Marhaug på samme scene. Solveig Slettahjell er også et av de nye navnene her.

Kalender

BYOHP: Numinous Beginnings

28/11/2020 Kl. 12.00

Vestland

Kampenjazz Lyder Røed kvintett

29/11/2020 Kl. 20:00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Cikada – Ultima 2020

19/09/2929 Kl. 16.00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

Thurston Moore er en av gitaristene i legendariske Sonic Youth, og har hatt stor innflytelse på de siste tyve årenes rockmusikk. Jim O`Rourke har på sin side samarbeidet og spilt med prosjekter som Gastr del Sol, Merzbow og nettopp Sonic Youth, mens den svenske saxofonisten Mats Gustafsson ofte og gjerne har opptrådt med noen av de mest spennende, unge musikerne her hjemme.

Gustafsson er bl.a. medlem i The Thing, som også vil opptre i Middelalderparken til sommeren. Gustafsson har også skrevet stykket «Hidros 3» for Sonic Youth, og Diskaholics ga i 2001 ut sitt første album i 2001 på Crazy Wisdom/Universal. Deres nye album «Weapons of Ass Destruction» kommer ut norskeSmalltown Superjazzz, som er frijazz/noise-underlabelen til Smalltown Supersound.

Øyafestivalen omtaler bandets musikk som en blanding av avant garde, punk, støy og frijazz. «Weapons of Ass Destruction» har eksklusiv release på Øyafestivalen, da denne festivalopptredenen blir trioens eneste konsert i Europa i år.

— Vi på Øyakontoret er i ekstase over å kunne presentere en så ekslusiv konsert, og gleder oss til å se levende støylegender skape bølger i vannspeilet og vibrasjoner langt inn over Karl Johan, sier en entusiastisk Jonas Pangerød i Øyefestivalen.

Det foreløpige programmet til Øyafestivalen, som går av stabelen fra 11. til 13. august, inkluderer nå Animal Alpha, Annie, Ane Brun, Cloroform, Datarock, Death from Above 1979 (Can), Franz Ferdinand (UK), JR Ewing, Gartnerlosjen, Hot Snakes (US), Christer Knutsen, LCD Soundsystem (US), Madrugada, Magnet, Paperboys, Purified in Blood, Roots Manuva, Rumble in Rhodos, Satyricon, Shining, Sons and Daughters (UK), Stonegard, Sissy Wish, The Thing, Thulsa Doom, Ungdomskulen og Wolf Parade (Can).

Multinasjonale, norske navn til Oslo Jazzfestival

Også Oslo Jazzfestival har lenge hatt Diskaholics i kikkerten, men vil nok vite å komme opp med andre, spennende navn innen det utvidede jazzbegrepet. De har da også alt sikret seg Powerhouse Music, som er et meget sterkt lag bestående av Ken Vandermark, Lasse Marhaug, Ingebrigt Håker Flaten, Nate McBride og Paal Nilssen-Love. Med bakgrunn fra band som Atomic, School Days, The Thing og Spaceways Inc., lover kvintetten elektrisk og sugerende musikk som til tider er ganske brutal.

— Powerhouse Music er en krysning mellom Funkadelic, Lee Perry og Merzbow, forteller trommeslager Paal Nilssen-Love. Powerhouse Music kan oppleves på Blå 18. august.

Et annet samarbeidsprosjekt over grensene er Revolver, som Norgesdebuterer under Oslo Jazzfestival 2005. Trioen består av norske Mats Eilertsen på bass, danske Mark Solborg på gitar og litauiske Liudas Mockunas på treblås. Revolver er i følge Oslo Jazzfestival tilknyttet det spennende musikkollektivet ILK, som er synonymt med den nye jazzscenen i Danmark. Bandet platedebuterte i 2003 med en liveinnspilling, som fikk Jazznytt til å skrive: «Få dem på en intim klubb i Norge fortest mulig!»

Norges jazzyndlinger The Brazz Brothers har sammen med sørafrikanske Women Unite utviklet South Afro Brazz, som turnerte for stappfulle hus både i Norge høsten 2003 og i Sør-Afrika høsten 2004. I år kommer South Afro Brazz tilbake med en nordisk turné som blant annet gjester Oslo Jazzfestival. Denne gangen har ensemblet med seg et nytt repertoar, men det eksplosive uttrykket og marimbajazzen som er varemerket for South Afro Brazz, videreføres, heter det.

Kvinnelige artister på topp

Solveig Slettahjell Slow Motion Quintet ga nylig ut det svært så kritikerroste tredje-albumet «Pixiedust», samtidig som hun kunne innkassere en velfortjent Spellemannpris for forgjengeren «Silver». På vakre «Pixiedust» dominerer låter av Peder Kjellsby, med Slettahjell i spissen for et norsk stjernelag bestående av Morten Qvenild på piano, Sjur Miljeteig på trompet, Mats Eilertsen på bass og Per Oddvar Johansen på trommer. Konserten under Oslo Jazzfestival 2005 finner sted på Scene West Victoria.

Prisbelønte Cæcilie Norby har tatt Norges jazzpublikum med storm ved flere anledninger, og har også satt spor etter seg i Oslo Jazzfestival. I august kommer Danmarks store jazzstemme og verdensstjerne altså tilbake til Oslo – denne gangen i kvartettformat på Scene West Victoria.

Marva Wright omtales av Oslo Jazzfestival som en bluesdronning fra New Orleans, med åtte plateutgivelser bak seg, samt opptredener med artister som Bobby McFerrin og Harry Connick Jr. I Oslo vil hun bl.a. spille sammen med vår egen Dr. Bekken på Muddy Waters og Magnolia Jazzband i Oslo Domkirke.

— Dette er damer fra vokalkunstens eliteserie, sier Lise Gulbransen.

— Her har Oslos musikkelskere muligheten til å oppleve konserter som sent vil glemmes.

Hjemmesidene til Øyafestivalen finner du her. Du kan lese mer om Oslo Jazzfestival på denne lenken.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Prosjekt-/medlemsansvarlig

Musikkforleggerne

Førsteamanuensis i musikkteori

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i obo og engelsk horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Virksomhetsleder kultur

Eidsvoll kommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev