Cloroform live på by:Larm 2005 (Foto: Tomas Lauvland Pettersen)

Øyafestivalen med 15 norske navn

Øyafestivalen har så langt hyret inn 15 norske artister til Middelalderparken – det betyr at de er halvveis. – Av 50 band totalt, satser vi på å få inn 30 norske, forteller presseansvarlig Jonas Prangerød. I tillegg til navn som Madrugada, Magnet og Cloroform, kan Øya også friste med en gjenforeningskonsert med Gartnerlosjen.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Knut Steen

Øyafestivalen, som begynte på Kalvøya i 1999, flyttet to år senere til Oslos middelalderpark på Grønland. Derfra har festivalen – som valgte å beholde Øya-navnet – utviklet seg til å bli en av østlandets mest profilerte.

Festivalen skal som vanlig avvikles i august – helgen 10.-13. nærmere bestemt. Selv om bookingen er et stykke unna å være ferdig, kan Øya allerede skilte med en rekke artister til de tre scenene i Middelalderparken. Ved siden av utenlandske attraksjoner som LCD Soundsystem, Franz Ferdinand og Christer Knutsen, har Øya også offentliggjort 15 norske navn:

Madrugada, Satyricon, Ane Brun, Thulsa Doom, The Thing, Magnet, Cloroform, Annie, Animal Alpha, JR Ewing, Shining, Sissy Wish, Stonegard, Rumble in Rhodos og Gartnerlosjen.

Sistnevnte band har vært utgangspunktet for konstellasjoner som Bare Egil Band, Thulsa Doom, The Cumshots, Black Debbath og Hurra Torpedo. Selve Gartnerlosjen har – med unntak av en opptreden på Duplex-turneen i fjor – ikke holdt konserter siden midten av nittitallet.

— Vi syns det er veldig moro at de ville spille på Øya, så vidt meg bekjent har de ikke stått på en stor utendørs scene i hjembyen enda, sier presseanvarlig for Øyafestivalen, Jonas Prangerød, til Ballade.

For de som ikke bare liker musikk, men også film, skal Øyafestivalen også i år sette opp et filmtelt på festivalområdet. Målet er å vise frem norske musikkvideoer og kortfilmer alle dager mens festivalen pågår. Publikum inviteres til å sende inn film og video, og Øya lover å vise frem de beste bidragene mot et dagspass til festivalen.

— Vi satser på å kunne vise frem korte filproduksjoner og nye musikkvideoer, men vi har akkurat begynt å jobbe med dette, så lite er klart foreløpig, sier Prangerød.

Øyafestivalen var blant de første som bevisst la vekt på å profilere seg som miljøvennlig – dette engasjementet fortsetter også i år. På festivalens nettside står det:

«Vi har som mål å bli en av de mest miljøprofilerte festivaler i Norge, og ønsker å ta ansvar for å gi publikum en mulighet til å være miljøbevisste. Det legges opp til at du som publikummer kan være miljøbevisst i handling, ikke bare gjennom ord og tanker. Mat går rett til kompostering, og blir til hagejord. Plastikkglassene leveres inn med pant, og vil benyttes til utvikling av varme og energi. Papir sendes til resirkulering. Alt av trykt promo-materiell fra Øya er i resirkulert papir.»

Øyafestivalens musikkprogram har klart å generere til dels stor oppmerksomhet også i utlandet, med gode omtaler i en rekke aviser og musikkmagasiner. De utenlandske journalistene og bransjefolkene ble i fjor hentet inn med 150 000 kr,- fra Utenriksdepartementet.

I den forbindelse fikk festivalen en del kritikk: I henhold til Dagsavisen, som kontaktet festivalen for å få kontaktdetaljer til utlendingene, nektet festivalen å gi denne informasjonen ”fordi journalistene måtte ha arbeidsro”. Dermed beholdt festivalen selv kontrollen over hvem som fikk tilgang til de utenlandske bransjefolkene – og deres meninger om norsk musikk.

— Vi gjemte ikke bort noen journalister fra utlandet, men vi så det heller ikke som vår oppgave å dele ut navn og kontaktdetaljer, sier Prangerød til Ballade i dag. Han har ingen planer om å gjøre ting annerledes i år.

— Hvis folk ble henvist til UD for å få disse personenes kontaktinformasjon, ser jeg ikke helt problemet, sier Prangerød.

Ellers håper Øyafestivalen på å ha fullført årets artistbookinger innen månedsskiftet mai-juni: – Det kan selvfølgelig hende vi går litt på overtid, booking av band i sommermånedene er ofte en tidkrevende prosess. De bandene vi har kunngjort så langt skal spille på selve festivalområdet, men det vil komme mange flere band både dit og til klubbdagene våre, lover Prangerød.

En komplett bandliste – så langt – finner du på denne lenken.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev