Håkonshallen, fra www.ulriken.no

Morten Gunnar Larsen til Bergen

Norges ragtime-stjerne Morten Gunnar Larsen tar turen til Bergen og Forsvarets musikkorps Vestlandet. – Det er meget hyggelig med slikt celebert besøk, sier FMKVs korpssjef Tom Nätt. Konserten har fått navnet «Jazz it up» og spilles i Håkonshallen 9. september.

Kalender

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Opera og Gourmet på Ekebergrestauranten

28/02/2024 Kl. 18:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Morten Gunnar Larsen var bare fem år første gang han opptrådte offentlig. Da han var tretten, lurte han på hvorfor han ikke var født i New Orleans i stedet for i Norge. Likevel avla han avgangseksamen i klassisk klaver på Norges Musikkhøgskole i 1978. Men etter det har navnet Morten Gunnar Larsen vært synonymt med tidlig jazzpiano med hovedvekt på musikken til Scott Joplin, Ferdinand «Jelly Roll» Morton, Eubie Blake, Louis M. Gottschalk, David Thomas Roberts og William Bolcom. Larsen har viet mye av sin tid på musikk fra Karibien og Sør-Amerika i tillegg til egne komposisjoner.

Morten Gunnar Larsen spilte inn sin første soloplate i 1975 og vant Spellemannsprisen for denne i 1976. I 1990 ble han nominert for platen «Maple Leaf Rag» og i år 2000 for «Rhapsody» med Georg Reiss. I 1993 fikk han Norsk Jazzforums Buddy-pris og ble «Årets Jazzmusiker.»

Fra 1979 til 1981 turnerte Larsen med forestillingen «One Mo’ Time» i USA på kryss og tvers. «One Mo’ Time» ble også fremført i Brasil og Sverige.

Senere laget han «Memories of Eubie» basert på Eubie Blakes musikk, et utdrag fra Scott Joplins opera «Treemonisha» med kor og solister og et portrett av «Jelly Roll» Morton med tittelen «Jelly Roll! – The Music and the Man.» Sistnevnte ble til i samarbeid med den amerikanske skuespilleren og forfatteren Vernel Bagneris for Oslo Jazzfestival i 1990. Etter et engasjement på klubben Michael’s Pub i New York forsatte stykket for fulle hus «Off Broadway» i hele 11 måneder i løpet av sesongen 1994-1995. Den kritikerroste «Jelly Roll!» ble hedret med to utmerkelser i tillegg til at Larsen mottokk en «OBIE» pris for sin medvirkning som pianist, arrangør og musikalsk ansvarlig.

Larsen leder også Ophelia Ragtime Orchestra som består av 10 kjole og hvitt-kledte musikere som spiller svingende musikk; fra ragtime, cakewalk, tidlig jazz, brasiliansk tango, foxtrot, shimmy til charleston. Larsen har også vært medlem i mange år av Magnolia Jazzband og Ytre Suløen.

«Han er min pianist. Min,» sa Eubie Blake, som mente at Larsen var en av to i verden som kunne spille hans musikk riktig. Blake og Larsen korresponderte med hverandre i flere år. Faktisk spilte de sammen to dager før Blake døde. Blake var blant annet mannen bak «Memories of You,» som har vært Nitimens kjenningsmelodi i over 20 år.

Forsvarets musikkorps Vestlandet (FMKV) har røtter tilbake til 1792. Korpset har 28 musikerstillinger. De holder jevnlig konserter i Grieghallen og Håkonshallen. I oktober reiser FMKV til Nato-uken i Belgia, Nederland og Tyskland, men først står altså konsert med Morten Gunnar Larsen for tur. Konserten har fått navnet «Jazz it up» og spilles i Håkonshallen 9. september kl. 19.30.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.