Wee danser

Jon Balke med musikk til danseforestiling

Black Box Teater presenterer dansekompaniet Wee og deres nye forestilling «Z» i fra 11. til 14. mars. Forestillingen har spesialskrevet musikk av Jon Balke, som har benytter seg av en miks av elektro-akustisk prosessert lyd, direkte live-lyd fra scenen og komponert musikk. Balke og hans åtte manns Magnetic North Orchestra opptrer også på Cosmopolite søndag 14. mars, med en konsert som vil bli direkteoverført på Internett.

Kalender

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Opera og Gourmet på Ekebergrestauranten

28/02/2024 Kl. 18:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Av Arvid Skancke-Knutsen

Wee skal tidligere ha vakt stor begeistring for det Black Box omtaler som «deres presise, poetiske og livlige danseforestillinger». Nå presenterer de sin nye forestilling «Z» på Black Box Teaters store scene. Forestillingen beskrives som «nonsens, nostalgi og teknologi blandes her i et surreelt og drømmeaktig formspråk med fokus på både koreografi og videokunst».

«Z» er siste del i en trilogi fra Wee,som siden stiftelsen i 1999 raskt har utviklet seg til å bli et av landets ledende dansekompanier. De to foregående forestilingene, «A Sudden Unexpected faint»(2000) og «Live*» (2002), fikk begge svært god mottagelse, og musikken til «Live», komponert av Luigi Ceccarelli, fikk i 2003 førstepris i International Competition of Electroacoustic Music an Sonic Art, fra det anerkjente franske Institut International de Musique Electroacousiqe.

De tre forestillingene beskrives som ulike i format og estetikk, men skal likevel ha det til felles at de alle tar utgangspunkt i et visuelt og akustisk landskap. Dette reproduseres elektronisk, blant annet gjennom bruk av video, på en slik måte at hva som er virkelig og hva som er virtuelt glir over i hverandre. De som kjenner Francesco Scavettas arbeid fra tidligere vil vite at det i koreografens bruk av teknologi ligger en god porsjon humor, koplet med et sterkt krav til presisjon, skriver arrangørene. «En perfekt oppsetning i all sin systematiske uorden og forente kaos», skrev Italia Serra etter premieren i Italia i fjor.

— Primus motor Scavetta undersøker i trilogien fenomenene visjon og illusjon, det kunstige og det forstyrrende, og sammen med kollega Gry Kipperberg dyrker han et danseutrykk der bevegelsen ikke viser seg frem på en stilisert måte, men heller fremstår i sin egen rett som noe som skjer der og da, skriver Black Box i sin forhåndsomtale.

Musikken til «Z» er spesialkomponert av Jon Balke, som gjennom sitt arbeid med blant annet Jøkleba, Magnetic North Orchestra og Oslo 13 har etablert seg som en av Norges mest anerkjente jazzmusikere. Musikken til forestillingen er bygd opp som en miks av elektro-akustisk prosessert lyd, direkte live-lyd fra scenen og komponert musikk.

Jon Balke og hans Magnetic North Orchestra gjør ellers også konsert på Cosmopolite 14 mars, klokken 21.30. Orkesteret består av Per Jørgensen, Fredrik Lundin, Bjarte Eike, Peter Spissky, Thomas Pitt, Helge Norbakken, Ingar Zach og Jon Balke selv. Mer informasjon er å finne på nettstedet www.magnetic.no, som også vil overføre konserten denne live over Internett. I den forbindelse vil Balke & co. sette opp en live «open source poetry»-tilbakemeldingskanal hvor publikum kan generere tekst, som så blir plukket opp i form av improvisasjoner, kommentarer med mer.

Black Box kunne nylig flytte inn i nye, permanente lokaler i Marstrandegate 8 på Rodeløkka i Oslo – en begivenhet som ble feiret med den britiske avant garde-truppen Forced Entertainment.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.