Arild Andersen, OJF 2003

Arild Andersen nominert til høythengende jazzpris

Bassisten Arild Andersen er i år en av de nominerte til prisen ”European Jazz Prize 2005”. Sekstiårsjubilanten Arild Andersen er i år “Artist in Residence” på Moldejazz, og skal gjøre fire konserter med forskjellige konstellasjoner. Tidligere i år ga han ut albumet “Electra”, som har fått svært gode kritikker. De andre nominerte er nederlandske Han Bennink og bosniske Bojan Zulfikarpasic, Sistnevnte finnes også på Moldes program.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Juryen for «European Jazz Prize» består av journalister, musikere, og arrangører og bransjefolk fra 23 europeiske land. Vinneren av prisen vil bli offentliggjort i september i år.

Arild Andersen har i mer enn 30 år vært en av Europas ledende bassister. Han begynte som medlem av Jan Garbarek Quartet (1967-1873). I denne gruppen spilte også Terje Rypdal og Jon Christensen. I den samme perioden samarbeidet Arild Andersen også med Karin Krog og spilte i rytmeseksjonen for gjestende amerikanske musikere som: Phil Woods, Dexter Gordon, Hamton Hawes, Johnny Griffin, Sonny Rollins og Chick Corea. Han arbeidet også sammen med Don Cherry og George Russell i denne perioden.

I 1972-1974 besøkte han New York flere ganger og arbeidet med Stan Getz Quartet, Sam Rivers Trio, Sheila Jordan, Steve Kuhn og Paul Bley. I 1974 dannet Arild Andersen sin egen kvartet. Med dette bandet turnerte han Skandinavia og Europa og ga ut 3 album på ECM. Mot slutten av syttitallet og på begynnelsen av åttitallet spilte han sammen med sangerinnen Radka Toneff. I 1980 satte Arild Andersen sammen en gruppe som inkluderte Kenny Wheeler, Paul Motion og Steve Dobrogosz (Lifelines – ECM). I 1981 spilte han sammen med Alphonse Mouzon, Bill Frisell og John Taylor (A Molde Concert – ECM). Denne gruppen turnerte i Europa i 1983 sammen med gitaristen John Abercrombie.

I 1982 dannet han The Arild Andersen Quintet sammen med Jon Christensen på trommer, Jon Balke på piano, Tore Brunborg på saksofon og Nils Petter Molvær trompet. Senere endret de navnet til Masqualero. Denne besetningen var et ledende band i Europa i mer enn 10 år, de siste årene som en kvartett uten piano. De ga ut 4 album (en på Odin og 3 på ECM) samtidig som de turnerte USA, Canada og Europa. Tre av disse platene fikk de Spellemannsprisen for.

I 1993 dannet Arild Andersen en trio sammen med Ralph Towner og Nana Vasconcelos og ga ut If You Look Far Enough.

De senere årene har Arild Andersen arbeidet mye med kombinasjonen av norsk folkemusikk og improvisasjonsmusikk. I 1988 startet et samarbeid med vokalisten Kirsten Braaten Berg. Hun er en av de ledende folkmusikkartistene i Norge. I 1991 ga de ut Sagn sammen og turnerte USA og Europa. I 1993 ble et nytt arbeid – Arv gitt ut på plate.

I 1994 skrev han musikk for teaterversjonen av Sigrid Undsets trilogi Kristin Lavransdatter, og i 1995 skrev han bestillingsverket for Molde Internasjonale jazzfestival. Dette er gitt på plate av ECM.

Hans siste album har altså tittelen ”Electra” og ble sluppet tidligere i år.

Også en av de andre nominert til ”European Jazz Prize 2005”, Bojan Z, spiller på Moldejazz mandag 18. juli.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev