MoHa! (Foto: Ryfylke)

Årets Moldejazz-program er klart

Moldejazz, eller Molde International Jazz Festival, ble arrangert for første gang i 1961. Festivalen har gjennom årene trukket til seg de største artistene innen jazz, og flere andre genre. Årets program kan skryte av stjerner som Trio Beyond med John Scofield, Jack DeJohnette og Larry Goldings, samt Joshua Redman og McCoy Tyner Septet. Den norske profilen er interessant og variert. Blant annet skal Bugge Wesseltoft spille med Joshua Redman. Sistnevnte er årets Artist in Residence i Molde

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen

Med den statusen kommer Joshua Redman til å gjøre fire konserter. Ifølge Moldejazz var Redmans fremste ønske at han fikk spille med Bugge Wesseltoft, noe han kommer til å få gleden av to ganger under årets festival. Redman vil også gjøre en solokonsert samt en konsert med Arild Andersen og Per Oddvar Johansen.

Med bandet Trio Beyond går røttene direkte tilbake til det sene 60-tallet. Trommeslager Jack DeJohnette var en del av bandet til Miles Davis, selv en gjenganger på Moldejazz på 80-tallet, i perioden før Miles gikk i eksil på misten av 70-tallet. Gitarist John Scofield har flere plater på samvittigheten med Miles etter hans retur til offentligheten på 80-tallet. Trio Beyond startet som en tribute til trommeslager Tony Williams, som var en del av Miles andre store kvintett midt på 60-tallet. Williams forlot Miles i 1969 og startet bandet Tony Williams Lifetime med John McLaughlin på gitar og Larry Young på orgel. Det er dette konseptet Trio Beyond tar opp tråden etter.

Også med røtter i 60-tallet finnes Sonny Fortune og Rashied Ali – ”Dette er the real thing – heit musikk av folk som har den moderne jazzen under huden.”, skriver festivalen på sine nettsider.

Pianist Maria Kannegaard har levert flere gode album og kommer tilbake til festivalen etter en konsert på fjorårets festival med Trondheim Jazzorkester. Kannegaard er kjent for trio og kvartettkonstellasjoner, men kommer til årets festival med perkusjonist Thomas Strønen. Han stiller også i en annen duo, nemlig Humcrush med Ståle Storløkken. Albumet ”Hornswoggle” er rykende ferskt. Humcrush har med seg Sidsel Endresen til Molde.

Den norske skogen av band og artister skylder selvfølgelig mye til det varierte teppet av USA-amerikansk jazz fra 60-tallet. Den kanskje fremste eksponenten for dette er den John Coltrane-inspirerte saksofonsiten Kjetil Møster. Han opptrer i tre konstellasjoner på Moldejazz. Det er hans eget Kjetil Møster Sekstett, samt Trinity (m/Ingebrigt Håker Flaten og Thomas Strønen) og The Core (Espen Aalberg, Erlend Slettevold, Steinar Raknes) som begge gir ut sine album på selskapet Jazzaway Records. Selskapets sjef Jon Klette er også invitert, og festivalens publikum får oppleve Klettes Jazzmob som nylig slapp albumet ”Infernal Machine”.

I den friere improvisasjonsklassen kan man oppleve Subtrio, med John Pål Inderberg (barytonsaks), Svein Folkvord (bass) og Stein Inge Brækhus (trommer), og duoen MoHa! En trio med den tyske pioneren Peter Brötzmann, hans svenske arvtager Mats Gustafsson og det norske fenomenet Paal Nilssen-Love passer fint inn i improvisajonsklassen. Og stemme/performancekunstner Lisa Dillan fra Bodø vil antagelig improvisere fram en spennende opplevelse på Forum.

Av andre utelandske artister det er verdt å merke seg finnes den finske harpisten Iro Haarla, som har med seg Mathias Eick på trompet, Trygve Seim, saksofon, Uffe Krokfors, bass, og Jon Christensen på trommer. Det er samme line-up hun hadde med seg på albumet ”Northbound” som ble sluppet på ECM i fjor.

Jon Hassell – Maarifa Street kommer også til Molde. Hassell er kjent for samarbeid med Brain Eno, David Byrne, Stina Nordenstam, Peter Gabriel og Ry Cooder, og regnes for å være en stilskaper i skjæringspunktet mellom jazz, world music og elektronisk musikk. De som kjenner Nils Petter Molvær vil nok også nikke anerkjennende til Hassell.

Elvira Nikolaisen, Di Derre og Kings of Convenience står også på årets Molde-plakat.

Molde Internasjonale Jazzfestival går fra 17. til 22. juli. Man betaler for de konsertene men ønsker å oppleve – priser og oppdatert informasjon finnes på festivalens hjemmesider. Lenken finnes lenger ned på siden.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev