Anthony Braxton

NRK P2 sender fra Moldejazz

Om du skal til Moldejazz eller ikke: NRK P2 er på plass med daglige direktesendinger fra Alexandraparken og ferske konsertopptak. Knut Borge leder sendingene fra parken, mens Karen Frivik, Anikken Sunde og Erling Wicklund gir deg konsertene. Arild Andersen, Ola Kvernberg, Maria Kannegaard, Anthony Braxton og Charlie Haden er blant artistene som skal kringkastes til ferie-Norge.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

NRKs jazzavdeling ved Anne Sofie Stang melder at det også i år blir et solid fokus på Molde Internasjonale Jazzfestival. Det blir oppladning til Moldejazz både søndag 17. og mandag 18. juli, og deretter direktesendt festivalstudio med bl.a. Arild Andersen tirsdag formiddag. Siden går det slag i slag med stemningsrapporter og intervjuer, samt konsertoverføringer med bl.a. Maria Kannegaard og Trondheim Jazzorkester, trioene Andersen/Ferenc Snetberger/Paolo Vinaccia og Andersen/Nana Vasconcelos/Kudsi Erguner, Anthony Braxton, Charlie Haden og Ola Kvernberg med Woloff Experience.

Arild Andersen er som kjent årets «artist in residence» i Molde, noe som også vil sette sette sitt preg på NRKs sendinger. Også det olympiske bestillingsverket «Electra», som Andersen nylig ga ut via ECM, vil bli kringkastet rett i etterkant av endt festival. Noen av NRKs opptak fra Molde vil dessuten bli fordelt utover høsten, samtidig som det loves reportasjer i Direkte sommer, Kulturnytt og Musikknytt kl. 19:30.

Arild Andersen har hatt et langvarig og sterkt forhold til MoldeJazz. Han hadde sin offisielle debut her i 1968 med Jan Garbarek Trio og siden har han spilt på over tjue festivaler. Som artist in residence møter vi Arild Andersen i 4 forskjellige prosjekter. Åpningskonserten ”Electra”, som fremføres i Bjørnsonhuset, ble bestilt som en del av kulturprogrammet i de Olympiske leker i Athen i 2004. Musikken blir framført av et ensemble på 5 musikere og to greske sangere.

Avslutningskonserten i Bjørnsonhuset er et spesialprosjekt der Andersen tar opp igjen det mangeårige samarbeidet med den fantastiske brasilianske perkusjonisten Nana Vasconcelos og innleder et nytt samarbeid med den musikeren Kudsi Erguner, som betegnes som en virtuos på den tyrkiske fløyta ney.

Ola Kvernberg Trio og Ebou Secka Wolof Experience er et nytt prosjekt, som har oppstått etter at Ola og hans to faste medmusikere, bassist Steinar Raknes og trommeslager Erik Nylander vendte blikket mot Gambia – for å hente inspirasjon til nye prosjekter og videre utvikling. Gjennom et spennende samarbeid med i alt 9 dansere og musikere fra vest-Afrika har det utviklet seg helt nye musikalske ideer og uttrykk, inspirert av folkemusikk og kulturelle impulser fra to verdensdeler. Det hele i følge Molde-ledelsen «selvsagt blandet opp med Kvernberg-trioens stilsikre jazzuttrykk i beste tradisjon».

Trondheim Jazz Orkester står også i år på plakaten i Molde. Denne gang med et fokus på pianisten og komponisten Maria Kannegård. Hennes Trio inngår denne gang i TJO og saxofonisten Erik Hegdal har arrangert Marias komposisjoner for bandet. Andre norske og nordiske innslag på årets Moldejazz er Paal Nilssen-Love og Ingebrigt Haaker Flaten, som utgjør ”kompet” i to nordiske krafttrioer The Scorch Trio – med gitaristen Raoul Bjørkenheim og The Thing med saxofonisten Mats Gustavsson – for anledningen slått sammen til det Moldejazz spår vil bli en supertøff kvartett.

En annen nordisk kvartett som allerede har gjort seg bemerket er bandet Ståhls Blå ledet av den svenske vibrafonisten Mattias Ståhl og med Thomas Strønen som norsk medlem. Det blir også urpremiere på en ny konstellasjon der Dadafons Kristin Asbjørnsen møter Nymark Collective. Gitaristen Hallgeir Pedersen kommer med en trio med Bjørn Alterhaug og Trond Sverre Hansen.

Triojazz av godt merke blir det også med Dag Arnesen/Terje Gewelt og Pål Thowsen. Jon Eberson og Hilde Marie Kjersem tar med seg Bjørn Kjellemyr når de presenterer sine versjoner av jazzens standardrepertoar. Mens den ferske stringswing-trioen Fou Rire vil gi til gode sine personlige tolkninger av Django, Piazolla og The Beatles. Det blir også rom for en trippelkonsert med Jaga Jazzist, Thomas Dybdahl og Ane Brune, samt Zanussi Five.

Kirkekonsertene under Moldejazz 2005 blir etter alt å dømme spennende møter med Trio Mediæval, som på få år har rukket å bli noe av en internasjonal sensasjon innen sin sjanger. Et samstemt presse- og anmelderkorps på begge sider av Atlanterhavet har i hvert fall latt seg begeistre av både repertoar, sangkvaliteter og fremførelse på to CD-utgivelser og en mengde konserter i inn- og utland.

Andre innslag under årets Moldejazz, som går av stabelen fra 18. til 23. juli, er bl.a. Lauryn Hill, Kimmo Pohjonen Kluster & Kronos Quartet, Anthony Braxton Sextet, Bojan Z, Charlie Hadens Land of the Sun med Gonzalo Rubalcaba, Roy Haynes, Fountain of Youth, Dr Lonnie Smith,l Aki Takase Plays Fats Waller, Matthew Bourne, samt konstellasjonen Anders Jormin/Marilyn Crispell/Lena Willemark/Strid/Nelsson.

Vi setter da kanskje et særlig utropstegn ved Kronos Quartet, som har blitt et av de mest bejublede strykeensemblene i vår tid, og utgitt over 40 plateinnspillinger med en spennvidde i repertoaret fra Ornette Coleman og Charlie Mingus, via Jimi Hendrix til Bela Bartok og Philip Glass.

Anthony Braxton er i seg selv en av den moderne jazzens mest spennende musikere, og gjør ifølge Moldefestivalen sin Norgesdebut i en alder av 60 år, når han presenterer sin nye sekstett med unge musikere. For 31 år siden skulle Anthony Braxton til Molde med Dave Holland Quartet, men han måtte da melde avbud. Blant hans verker kan nevnes den banebrytende solosaxofoninnspillingen ”For Alto”. Og i større målestokk en komposisjon for 100 tubaer, og musikk for band på ulike planeter.

Mer informasjon finner du på hjemmesiden www.Moldejazz.no.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev