in the country, foto: Rikskonsertene/Nicki Twang

Årets unge jazzmusikere – fra Molde til Molvær

Førstkommende lørdag spiller bandet In the country på Rockefeller. Gruppa gikk av med seieren under Jazzintro-finalen i Molde, og nå er de invitert av Oslo Jazzfestival til å spille på Rockefeller før Nils Petter Molvær entrer scenen lørdag kveld. – Kjempeopptur, sa bassist Roger Arntzen etter seieren i Molde.

Kalender

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Lørdagsopera i Posthallen

24/02/2024 Kl. 16:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Etter Jazzintro-finalen på MoldeJazz i juli hadde juryen en svært vanskelig jobb. De fire finalistene holdt et meget høyt nivå. Jurymøtet trakk ut, men til sist kåret juryen bandet in the country som vinner. Bandet består av Roger Arntzen, Morten Qvenild og Pål Hausken. Alle er kjente navn fra andre sammenhenger, blant annet Subtonic, Jaga Jazzist, Susanna Wallumrød, Tub Quartet, Solveig Slettahjell og Music for a Weill. Rikskonsertene karakteriserer dem som en jazztrio av et helt nytt kaliber.

— Å vinne Jazzintro er veldig positivt musikalsk. Nå går vi inn i et godt organisert og kvalitetssikret opplegg, sier Roger Arntzen. Trioen poengterer at det å bli kåret til Årets unge jazzmusikere betyr at de får en unik mulighet til å gjøre det de helst vil, nemlig å spille konserter.

Lørdagens konsert under Oslo Jazzfestival markerer starten på en to-årig periode som Jazzintro-vinnere for in the country. Utover denne høsten vil bandet få flere festivaljobber og en Norgesturné våren 2005, alt i regi av Rikskonsertene.

Musikken til in the country preges etter deres eget utsagn av tanken om romlighet, klanglighet og initiativ. Trioens medlemmer skriver mye av musikken selv, men henter også inspirasjon fra musikere som Carla Bley, Ornette Coleman, Bobo Stenson og Kenny Wheeler.

Roger Arntzen (kontrabass) er 28 år og fra Bodø. Han var ferdigutdannet fra Norges Musikkhøgskole våren 2003. Spiller i Damp, som representerte Norge i Avignon i 2001, og som ga ut plata «Mostly Harmless (Songs)” i 2003. Han spiller også bass i Subtonic, som to år på rad har gjestet Oslo Jazzfestival, sist gang i samarbeid med New York-saksofonisten Jon Gordon. Har ellers medvirket på Eckhard Baurs «Movement» (2001) og spiller fast med Mathias Eick kvintett.

Morten Qvenild (piano) er 25 år, fra Kongsberg og er er en svært aktiv musiker. Han har vært engasjert med Jaga Jazzizt, og medvirker også på plata «The Stix». Han sluttet imidlertid der for å få mer tid til bandet Shining, som nå er ute med sin andre plate. Ellers er Qvenild også engasjert i det nye bandet til Nils Petter Molvær, samt er tangentmann for Bertine Zetlitz, Solveig Slettahjell, New High Quartet, og ikke minst sin egen duo: Susanna and The Magical Orchestra, som slapp albumet ”List of Lights and Buoys” i januar 2004, et album som vakte stor oppsikt i et vidtfavnende musikkmiljø.

Pål Hausken (trommer) er 23 år og kommer fra Rennesøy i Rogaland. Han har nettopp avsluttet studiene ved Norges Musikkhøgskole, og er fast trommeslager i Hilde Marie Kjersems Tub Quartet. Bandet har spilt på flere norske jazzfestivaler, og ga ut debutplata ”Red Shoes Diary” i 2004 (Curling Legs). Tub Quartet har også spilt på by:Larm. Ellers er Hausken å finne i rufserock-bandet the Johnny Liban Project, samt fri-improvisasjonsgruppa L.U.N, bestående av både musikere og dansere.

Jazzintro er et lanseringsprogram for unge, profesjonelle jazzutøvere. Norsk jazzforum, Rikskonsertene og fem av de største jazzfestivalene i landet står bak Jazzintro. En jury bestående av profesjonelle jazzmusikere valgte ut åtte deltakere blant 47 påmeldte band. Disse åtte bandene ble så delt opp i grupper på to, og hver gruppe spilte på en av følgende festivaler i år; Vossa Jazz, Nattjazz, Maijazz og Kongsberg jazzfestival. Ett band i hver gruppe ble plukket ut til å spille i finalen på MoldeJazz.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.