Marius Hesby (Foto: Rikskonsertene)

INTRO-fokus under Festspillene

Festspillene i Bergen tar til 21. mai, og vil neste lørdag sette et stort fokus på Rikskonsertenes INTRO-program, som ønsker å gi de aller beste av unge norske musikere innenfor samtidsmusikk og klassisk musik en treårig sjanse til til å utvikle seg som fullbårne utøvere. Seks unge utøvere skal i ilden i Logen 24. mai, samtidig som det samme kveld blir en spektakulær nattkonsert med kommende og nåværende norske elitemusikere i Håkonshallen.

Kalender

Cikada RBK + EAU

23/10/2020 Kl. 18:30

Oslo

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

25/10/2020 Kl. 20:00

Viken

Karethe Eriksen // Hos Solveig

31/10/2020 Kl. 19.00 og 21.30

Viken

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Intro-klassisk gir de aller beste av unge norske musikere en unik mulighet til å utvikle seg som fullbårne musikere innenfor klassisk musikk og samtidsmusikk, sier direktør i Rikskonsertene, Einar Solbu. – Sammen med en fagjury av erfarne kunstnere velger Rikskonsertene ut karriereklare musikere. I tre år gir vi dem spillerom, i samarbeid med Festspillene i Bergen og andre festspill og festivaler. Musikerne voklser og blomstrer som kunstnere, og publikum over hele landet gleder seg over den vår de representerer i norsk musikkliv.

INTRO-klassisk er Rikskonsertenes treårige lanseringsprogram for unge kunstmusikere. Under årets Festspill i Bergen vil de fire musikerne som ble tatt opp i programmet i fjor gi hver sin presentasjonskonsert i Troldsalen på Troldhaugen. Dette dreier seg da om Marius Hesby (trombone), Isa Katharina Gericke (sopran) og Andjei Maevski (klarinett) og Anders Clemens Øien (gitar).

Samtidig er det lørdag 24. mai duket for en ny finale i uttaket av musikere til lanseringsprogrammet. 21 solister og 3 ensembler søkte om å bli tilknyttet lanseringsprogrammet for 2003-2005. Av disse er fem solister og et ensemble plukket ut til finalen i Logen. Konsertene starter klokken 13.00, og første kvinne ut er Torun Torbo, som vil spille traversfløyte og historiske tverrfløyter. Deretter følger Björn Nyman (klarinett), Eir Inderhaug (sopran), Ellen Ugelvik (klaver), Duo Oktava: Povilas Syrrist-Gelgota (bratsj) og Toril Syrrist-Gelgota (cello), og til sist Zelina Sannum (klaver).
Juryen, som består av Einar Solbu, Håkon Austbø, Ingela Øien, Øystein Birkeland, Svein Bjørkøy, Einar Henning Smebye og Arnfinn Refsdal, kunngjør resultatet kl. 17.30. Det er fri adgang under prøvespillet.

Som en ytterligere feiring av INTRO-konseptet blir det også en nattkonsert kalt INTRO-natt i Håkonshallen klokken 22.30. Her medvirker syv av musikerne fra det nåværende programet: Eirik Raude (slagverk), Marius Hesby (trombone), Håvard Stensvold (bassbaryton), Isa Katharina Gericke (sopran), Gunilla Süssmann (klaver), Andjei Maevski (klarinett) og Anders Clemens Øien (gitar). De vil opptre i forskjellige konstellasjoner, og vil også musisere sammen med tre av medlemmene av juryen som i sin tid valgte dem ut: Øystein Birkeland (cello), Håkon Austbø (klaver) og Ingela Øien (fløyte). Det vil bli både soloopptredner, og fremføring i duo-, trio- og kvarettformat. Rikskonsertene lover i hvert fall et program som er «utradisjonelt, stemningsskapende og overraskende, og som vil appellere til både ører og øyne». Desirée Kongerød vil medvirke med dans, mens Lars Boya Bøckman skal stå for videoinnslag.

Arnfinn Refsdal er produsent av denne storsatsningen fra Rikskonsertenes side, og uttaler følgende om produksjonen:

— INTRO-natt tar publikum inn i forsommernatten med dens stemninger og dens kontraster. Den rommer fredfull musikk og spenningsfylt musikk, sødmefull musikk og dyster musikk, himmelvendt musikk og frivol musikk. Med nattens mørke som bakgrunn, får lyset og lysdesignet en viktig funksjon, og det visuelle blir ytterligere forsterket gjennom variert videoprojeksjon og luftig dans.

Du kan lese mer om INTRO-klassisk og de håndplukkede utøverne på disse sidene fra Rikskonsertene.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis II i klarinett

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev