Saxappell

Moldejazz er skuffet

Statsbudsjettet betegnes som en skuffelse for Molde Internasjonale Jazzfestival, som synes Kultur- og Kirkedepartementet bedriver ulik behandling av knutepunktinstitusjonene. Også Norsk jazzforum beklager det de bestegner som «store forskjeller i offentlig støtte», og mener at forskjellsbehandlingen er uheldig, dersom man vil beholde bredden blant norske musikkfestivaler som er knyttet opp til knutepunktordningen.

Kalender

Crashkurs i Symfonisk Lytting

21/09/2020 Kl. 18.00

Vestland

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 21:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Tore Flesjø, daglig leder, Norsk jazzforum

Av Statsbudsjettet som ble lagt fram i går var en skuffelse for Moldejazz. Forslaget om en økning på kun kr. 79 000,- fra i fjor, er ikke i nærheten av å dekke indeksreguleringen.

Men den største skuffelsen var nok likevel at skjevheten i fordelingen av offentlig støtte til de tre knutepunktinstitusjonene Festspillene i Bergen, Festspillene i Nord-Norge og Olavsfestdagene, er kraftig forsterket. Moldejazz har i mange år jobbet for å rette opp denne skjevheten; og har som regel fått mellom 20 og 25 prosent av sitt budsjett i offentlig støtte, mens de øvrige knutepunktinstitusjonene har fått over halvparten.

I tillegg har nå Festspillene i Nord-Norge fått en økning på over 2 millioner kroner som betyr at deres offentlige støtte er vesentlig høyere. For et par år siden gikk både Moldejazz og Festspillene i Nord-Norge med kraftig underskudd. Den gangen fikk de beskjed av staten om at det ikke ville bli noen økning i støtten før de klarte å snu trenden. Det klarte Moldejazz, men Festspillene i Nord-Norge gikk underskudd også i fjor. Resultatet var krisehjelp til Festspillene i Nord-Norge på 2 millioner i fjor, og i det nye statsbudsjettet ser det ut til at en økning på 2 millioner er blitt en fast post. Olavsdagene opplevde en økning på 2 millioner for to år siden, og får en ny million i 2004.

Norsk jazzforum er skuffet over de store forskjellene i offentlig støtte. En så kraftig forskjellsbehandling er ikke heldig for å beholde bredden blant norske musikkfestivaler knyttet opp til knutepunktordningen. Vi viser til Kulturdepartementets formulering fra forrige kulturmelding om at:

«- Departementet ser ingen grunn til at denne avanserte og etablerte musikkform skal behandles så forskjellig fra andre musikkformer på høyt nivå som tilfellet er i dag, og vil derfor utrede etablering av et eventuelt jazzforum.»

Vi håper derfor Stortinget vil rette dette opp i sin endelige budsjettbehandling i høst.

Moldejazz har eksistert i 43 år og er Norges eldste og største jazzfestival. Over 35 000 mennesker besøker festivalen hvert år, og årests nye stasninger som Bjørnsonhuset som hovedkonsertsal, Alexandraparken og Rådhusplassen’s barne- og familieaktiviteter, har blitt store suksesser.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev