Jan Lothe Eriksen, Norsk Folkemusikk- og Danselag

– P2 og P2, herr Heldal…

Daglig leder i Norsk Folkemusikk- og Danselag, Jan Lothe Eriksen, er ikke imponert over radiosjef Nils Heldals forsikring om at «P2 fortsatt er P2» og at «trekanalsradioen står som ei påle». I dette svarinnlegget påstår han at Heldal «har problemer med å lese», og at radiosjefen «er kunnskapsløs i forhold til norsk folkemusikk». – Vår påstand er at NRKs lyttere vil tåle å bli utsatt for norsk klassisk tradisjonsmusikk utenfor Folkemusikktimen. Hva tid får vi solo slåttespel eller kveding inn på topp på NRKs spillelister , spør Lothe Eriksen.

Kalender

Lørdagsopera: Jussi i våre hjerter

02/03/2024 Kl. 18:00

Oslo

KvarTettPå 2024 – Ravelorama 

02/03/2024 Kl. 14:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

02/03/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Jan Lothe Eriksen, daglig leder i Norsk Folkemusikk- og Danselag

På Ballade 5. januar viser radiosjef Nils Heldal oss at det er all grunn til å være skremt over utviklingen i NRK:

1. Radiosjefen har problemer med å lese!
2. Radiosjefen er kunnskapsløs i forhold til norsk folkemusikk!

OM Å LESE: Det mange har uttrykt uro og frustrasjon for i sist høst, både her på Ballade og i Aftenpostens spalter, er nettopp omleggingen som ble gjort i september. Og det er denne omleggingen, med halvering av reprisen på Folkemusikktimen, som er utgangspunkt for hele dabatten. Hva som vil skje i NRK utover 2004 – når både P4 og Kanal24 er kommet skikkelig igang – i sommer – til høsten – eller senere – kan vi bare ane ved å se på NRKs historie etter introduksjonen av TV2 og P4.

OM FOLKEMUSIKK: Gåte er vel og bra. Og vi bør spare Ballades lesere for en definisjonsdebatt om hva norsk folkemusikk er og ikke er. Men ett er sikkert: Gåte – som radiosjefen trekker frem som eksempel på at det står bra til med norsk folkemusikk – er noe helt annet! Det er like lite folkemusikk som Dvorak og Grieg sine komposisjoner er folkemusikk.

Kjære Radiosjef, norsk folkemusikk har aldri vært bekvem med kun å være isolert til temaprogrammenes rammer. Vår påstand er at NRKs lyttere vil tåle å bli utsatt for norsk klassisk tradisjonsmusikk utenfor Folkemusikktimen. Faktisk så er det å la Norges befolkning få et naturlig forhold til sin klassiske tradisjonsmusikk – sammen med et bredt tilbud av annen norsk kvalitetsmusikk – et ansvar for den lisensfinansierte kanalen.

Hva tid får vi solo slåttespel eller kveding inn på topp på NRKs spillelister? Hvorfor ligger det ikke kutt fra for eksempel Jan Beitohaugen Granli eller Ingvill Marit Buen Garnås sine fantastiske innspillinger på P3s A-liste?

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.