Nils Heldal (foto: Øyvind Holen)

P2 er fortsatt P2

– Norsk Folkemusikk- og Danselags Jan Lothe Eriksen er redd for at Kanal 4’s inntreden og den skjerpete konkurransen fra P4 skal medføre at P1 blir mer lik P4 og P2 mer lik P1, skriver NRKs radiosjef, Nils Heldal, i dette innlegget. – Lothe er ikke den eneste som er redd for dette, men alt skal ikke handle om antall lyttere, sier Heldal, som lover at P2 kommer til å bestå i sin kjente form i lang tid fremover. – Trekanalsradioen står som ei påle, og radioen vår låter bra, skriver Heldal.

Kalender

Av Nils Heldal, Radiosjef NRK

Jan Lothe er daglig leder i Norsk Folkemusikk og Danselag og har gode meninger om NRK. Lothe mener at NRK P2 er den eneste interessante og intelligente radiokanalen for kunst og kulturinteresserte her i landet. Det setter vi i NRK radio stor pris på.

Lothe er også bekymret for om de gode P2 dager nå snart kan være forbi.

Han er redd for at Kanal 4’s inntreden og den skjerpete konkurransen fra P4 skal medføre at P1 blir mer lik P4 og P2 mer lik P1. Lothe er ikke den eneste som er redd for det. Det er svært mange som venter på hva slags grep vi i NRK radio gjør fra 1. januar. Det er vi i NRK radio glade for – fordi det viser at de som eier oss (lisensbetalerne) bryr seg.

Svaret vårt overrasker mange. Faktisk så mye at vi må gjenta det. Svaret vårt er: Vi gjør ingen verdens ting. Trekanalsradioen står som ei påle, og radioen vår låter bra. De forandringene vi ville gjøre, gjorde vi allerede i september. Hvor et nytt og yngre Petre, samt flytting av barnestoffet fra P2 til P1 – var de største forandringene. Endringene har falt i smak hos et lite endringsvillig publikum. Analysene våre viser at våre lyttere kjenner tilbudene, og at de liker dem. Flere folk hører nå på NRK radio enn for et år siden.

Men alt skal ikke handle om antall lyttere. Radiolivet er så mye mer enn å spille siste skiva til Outkast, og uten dermed si at å spille siste skiva til Outkast er kulturelt mindreverdig. For NRK radio så handler det mye om å omtale og spille ting som er viktig ikke fordi de er på en hitliste, eller fordi noen sier at man skal gjøre det. Vi velger å bruke tid på ting fordi de er viktige i egenskap av hva de handler om. Hvis vi ser NRKs radiotilbud under ett, så synes det klart at vi gjør det. Og det vi gjør i dag – gjør vi altså også i morgen.

Og det i en tid hvor folkemusikk vel nesten aldri har stått bedre. Både Gåte og Majorstuen Spelemannslag når ut til folk med toner som ikke hadde vært selvfølgelig for få år siden. Folkemusikken har sprengt seg utover rammene av temaprogrammene.

Som Lothe er orientert om, holder NRK radio også på med et prosjekt som handler om å få mer av vår folkemusikkarv ut til folket i god tid før vi feirer at Norge er 100 år.

Så vi er fortsatt gode gamle NRK, Lothe.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev