Kohinoor

Oslo Mela 2004 er i gang

Stiftelsen Horisont ønsker velkommen til Oslo Mela 2004 i dagene 19.-22. august. Hovedarrangementet foregår på Rådhusplassen lørdag 21. og søndag 22. august. Det offisielle åpningsarrangementet finner sted fredag, mens festivalen tyvstartet med en konsert med Sher Miandad Qawwal i Kulturkirken Jakob i går kveld. Khalid Salimi har nylig blitt tildelt utmerkelsen «Pride of performance» av den pakistanske regjeringen – for øvrig første gang prisen blir gitt til en person utenfor Pakistan.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Arrangørene i Horisont lover at Rådhusplassen «vil koke av kultur» kommende helg, når Oslo Mela 2004 inviterer til det de omtaler som «den største pakistanske kulturmønstringen utenfor Pakistan noen gang». Musikk, mat, dans og teater vil være hovedingrediensene på festivalen. Titusenvis av besøkende er ventet til Mela, som åpnes offisielt under tilstedeværelse av H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit i Universitetets Aula fredag 20. august, kl. 18.

— Mela betyr møte, og hensikten med festivalen er å vise fram pakistansk kunst og kultur for et bredt Oslo-publikum, sier Khalid Salimi, som er leder av kulturstiftelsen Horisont og kunstnerisk leder for Oslo Mela 2004.

Over 50 000 mennesker tok turen innom festivalen i 2002, da Mela ble arrangert første gang. Årets festival har et sterkt fokus på musikk og dans, der noen av de største navnene innen pakistansk musikkliv står på programmet. Jawad Ahmad, som er blant Pakistans mestselgende popartister, kan oppleves på Mela lørdag kveld.

— Festivalen blir et unikt møtested for ulike typer musikk fra både norsk og pakistansk kultur, sier arrangørene.

— Blant annet blir det møte mellom joik, elektronika og qawwali når norske Transjoik møter den pakistanske qawwali’en Sher Miandad Khan. Anne Hytta på hardingfele spiller sammen med Tarri Khan på tabla (percussion) – en blanding få, om noen, tidligere har hørt. Foruten internasjonalt anerkjente musikkstjerner, har også Norge store navn å vise fram. Kohinoor fra Lørenskog har f.eks. gjort seg bemerket med sin karakteristiske stemme og særegne musikkstil, som hun selv betegner som en blanding av hip Hop og verdensmusikk. Lørdag spiller hun med syvmanns band og tablasspiller Jai Shankar fra Drammen.

Festivalen kan også lokke med et kulturtilbud for de minste. På Rådhusplassen kan barna være med på å male et stort kunstverk, og på teaterbåten Innvik ved Rådhuskaia blir det dukketeater, eventyrfortelling og andre aktiviteter for barn. Samtidig vil det vanke hjemmelagde smakebiter fra det pakistanske kjøkken under hele festivalen.

— Vi håper og tror at Mela skal bli en kulturopplevelse for hele familien, sier Khalid Salimi.

Det har de siste dagene ellers vært noe turbulens rundt arrangementet, etter at skuespiller og tekstforfatter Toni Usman kritiserte Salimi & co. for å redusere det kunstneriske programmet til «et produkt i integrasjonens tjeneste». Usman, som selv satt i Melas festivalstyre for to år siden, kritiserer «velmenende og politisk korrekte journalister» for å oppføre seg «som en saueflokk», uten øye for den kunstneriske gehalten. Usmans nokså krasse kronikk kan leses på denne undersiden hos Dagbladet.

Khalid Salimi har ellers blitt tildelt utmerkelsen «Pride of performance» av den pakistanske regjeringen for sin innsats for kulturutveksling mellom Norge og Pakistan. Nyheten ble gjort kjent av den pakistanske ambassadøren i Norge, Mr. Shahbaz, under en tilstelning i ambassaden lørdag 14. august, som er Pakistans nasjonaldag. Det er første gang prisen blir gitt til en person utenfor Pakistan. Prisen overrekkes formelt i Islamabad, Pakistan 23. mars 2005.

Før nevnte Kohinoor opptrer også under Kjennfestivalen på Lørenskog søndag 22. Dette er et arrangemnet i regi av SOS Rasisme der også Karpe Diem, Bjelleklang, Trond Granlund Band, Balypticon og Slaves of Doctor Ironhead stiller på scenen.

Stillinger

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev