Mari Boine

Mari Boine og Solo Cissokho nominert til Nordisk Råds musikkpris 2003

Mari Boine og Solo Cissokho er Norges kandidater til Nordisk Råds musikkpris 2003. – Jeg er veldig, veldig more than fornøyd, sier Solo Cissokho til Aftenposten. Nordisk råds musikkpris deles ut til komponister og utøvere annethvert år. Prisen er på 350 000 danske kroner. Den nordiske musikkomitéen (NOMUS) avgjør hvem som får prisen, og i forbindelse med årets tildeling har NOMUS i tillegg bestemt at prisen skal gå til en flerkulturell utøver av etnomusikk.

Kalender

NOMUS understreker at etnomusikk i denne sammenhengen omfatter både flerkulturell musikk og nasjonal folkemusikk.

Solo Cissokho kom til Norge i 1995. Hans første CD-utgivelse var nettopp en kombinasjon av norsk og afrikansk musikk – albumet Fra Senegal til Setesdal som han spilte inn sammen med den norske kvederen Kirsten Bråten Berg. Cissokho spiller en 21-strengers harpe, et senegalesisk tradisjonsinstrument. Nylig vant han BBCs World Music Award 2003 i kategorien for flerkulturell musikk. Han har også et duosamarbeid med den svenske folkemusikeren Ellika Frisell, som for øvrig er blant de svenske nominasjonene til Nordisk Råds musikkpris. – Cissokho har gjort en stor innsats når det gjelder å formidle afrikansk musikk i Norge, sier leder for internasjonal enhet i Rikskonsertene, Tom Gravlie, til Aftenposten.

Mari Boine er kanskje vår aller mest kjente verdensmusikkutøver både hjemme og internasjonalt. Hun har vunnet flere Spellemannspriser, skrevet bestillingsverk til Vossajazz og samarbeidet med Jan Garbarek og har hele tiden levert en musikk som er en svært personlig tolkning av mange musikalske inspirasjonskilder, først og fremst den samiske sangtradisjonen, men også læstadiansk salmesang som hun vokste opp med.

I fjor kom hennes siste CD Eight Seasons, som har blitt betegnet som noe av det mest helstøpte hun har utgitt. I helgen spilte hun på MaiJazz i Stavanger, og Stavanger Aftenblads anmelder skrev at det heldige publikum i Folken fikk oppleve en praktfull Mari Boine med et glimrende, samspilt band i ryggen.

— Mari Boine fortjener virkelig sin posisjon som den fremste representanten for samisk musikk. Hun er mer enn en verdensmusikant, hun er i ordets rette betydning en verdensartist, heter det i den norske NOMUS-komiteens begrunnelse for nominasjonen.

Andre nominerte er Pierre Dørge & New Jungle Orchestra, samt Outlandish fra Danmark, Kimmo Pohjonen og Gjallarhorn fra Finland, Kári Sverrisson fra Færøyene, Sigurdur Flosason og Pétur Grétarsson samt Steindór Andersen, Hilmar Örn Hilmarsson og gruppa Sigur Rós fra Island, Ellika Frisell og Ziya Aytekin fra Sverige og Anna Thastum Kuitse fra Grønland.

I fjor gikk Nordisk Råds musikkpris til den færøyske komponisten Sunleif Rasmussen for verket Symfoni nr.1. Det var første gang prisen ble utdelt til en komponist fra et af de såkalte selvstyrte områdene i Norden. Prisen henger svært høyt. – For meg er det verdifullt bare å ha vært oppe og snust på den, fortalte Nils Henrik Asheim til Ballade da han var nominert i november 2001.

Nordisk råds musikk pris skal gis til nordiske komponister og utøvere av musikk på høyt kunstnerisk nivå. Prisen ble etablert i 1965 og skulle i begynnelsen deles ut hvert tredje år. Fra og med 1990 utdeles den hvert år. Årets pris skal deles ut i Oslo i slutten av oktober samtidig med utdelingen av Nordisk Råds litteraturpris.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Daglig leder

Innlandet musikkråd

Økonomikonsulent

Norges Korforbund

Konsertmester II / Second Concertmaster II

Kringkastingsorkestret (Kork)

Avdelingsleder II

Drammen kulturskole

Daglig Leder

Stiftelsen Folken

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev