Øvrevoll Spelemannslag

Kappleik i Oslo

Førstkommende lørdag avholder Laget for folkemusikk den tradisjonelle Oslokappleiken. Det blir tevlinger hele dagen, og på kvelden blir det Kappleiksfest der blant andre Øvrevoll Spelemannslag spiller opp til dans. Bandet benytter dessuten årets kappleik til å markere slippet av sin helt ferske plate.

Kalender

Crashkurs i Symfonisk Lytting

21/09/2020 Kl. 18.00

Vestland

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 21:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Selve Kappleiken pågår hele formiddagen i Bygdelagsamskipnaden, mens Kappleiksfesten starter kl. 19:30 i Sagene Festivitetshus. Her loves det intet mindre enn mye god musikk, plateslipp, premieutdeling, hyggelige mennesker og sympatiske priser.

Laget for folkemusikk
Det er Laget for folkemusikk som står som arrangør. De ble etablert allerede i 1903 og er Oslos eget lag for norsk folkemusikk. Hovedvirksomheten deres er å arrangere konserter, fester og Oslokappleiken.

Oslokappleiken arrangeres alltid en av de siste helgene i oktober. Festene er lagt til vår, høst og jul. På festene er det anledning til å danse både bygdedans og runddans. De siste årene har Sagene Festivitetshus vært tilholdssted for festene, mens Kappleiken arrangeres i Nordahl Bruns gate 22, der Bygdelagsamskipnaden holder til.

— Både kappleiken og festene er åpne for alle interesserte, både medlemmer og ikke-medlemmer, sier Lene Furuli. Hun er en av ildsjelene i Oslokappleiken og sitter i styret i Laget for folkemusikk

Viktig samlingsplass
Hun forteller til Ballade at kappleik er et viktig fenomen i folkemusikkmiljøet som en helt sentral samlings- og møteplass.

— Det er like mye et sted å høre god musikk som en konkurranse, sier Furuli.

Oslokappleiken er noe alle lag i Oslo øver frem mot, sier Furuli, som ramser opp en rekke bygdelag som holder til midt i hovedstaden – blant annet Hallinglag, Valdreslag og Telelag.

— Det er en 6-7 bygdelag som driver mest med dans her i byen, også er det jo mange soloutøvere som er bosatt i regionen. Det er spesielt mye som skjer i Bærum for tiden, sier Lene Furuli, og trekker frem kulturskolen som en viktig faktor i så måte.

Lene Furuli kan fortelle om god interesse for Oslokappleiken. Påmeldingen er noe varierende fra år til år, men det pleier å være mellom 100-140 påmeldte.

Det tevles i Hardingfele, dans, eldre instrumenter (lur, bukkehorn, langeleik), durspell, vokal og åpen klasse. Vinnerene kan blant annet stikke av med en spekepølse fra Valdres.

Folkemusikk med hest som hovedtema
Øvrevoll Spelemannslag spiller til dans sammen med flere av hovedstadens beste spelemenn denne kvelden. Spelemannslaget slipper dessuten sin nye CD «Spillegal» på kappleiksfesten. Siden Ragnar Heyerdahls hjembygd er Øvrevoll, et hinderhopp fra landets eneste galoppbane, ble det naturlig for ham å fordype seg i gangar- og galopptradisjoner. Platen er da også en hyllest til hesten – sigøynernes symbol på frihet – og lagt opp som en karavane gjennom 10 land med utradisjonelle tolkninger av tradisjonelle låter (norske og utenlandske) i virtuose og humørfylte arrangementer.

Øvrevoll spelemannslag debuterte med andreplass i åpen klasse på Landskappleiken i 2003 og består av: Ragnar Heyerdhl, Eilif Moe, Rune Klakegg og Kjetil Sandum. De spiller sammen med spelemenn ut i de lyse timer.

For, som Lene Furluli sier selv; – Det er Laget for folkemusikk som arrangerer de aller beste festene!

Interessert melder seg på i døren fra 10:00 – 15:00. Det meldes om forbehold om antall startnumre. Tevlingene starter kl. 11:00.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev