Blåmann Blåmann

Frodige folkemusikkdager

Mer enn tohundre utøvere på ti scener, hele tre plateslipp og stand up-kveding er noe av tilbudet som Den Norske Folkemusikkuka i Ål varter opp med. Festivalen startet på mandag, og varer frem til 27. mai. Av det videre programmet kan vi nevne en Åge Samuelsen-aften med Jan og Hans Erik Groth, samt konserter med bl.a. Kirsten Bråten Berg, Hauk Buen, Geirr Lystrup og Hans Rotmo.

Kalender

Opera for barna: Mozart som barn

23/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

25/05/2024 Kl. 19:00

Oslo

New York? New York?! Here we go again

25/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

— Det har gått veldig bra så langt, kan leder for Folkemusikkveka, Øyvind Kvile, fortelle. – På mandag hade vi 160 unger som sang av full hals. Og med tohundre spellemenn i aksjon ellers, blir det fort dans både natt og dag.

Blant de mest kjende deltakerne er Hauk Buen, Kirsten Bråten Berg, Øyvind Brabandt, Øystein Romtveit, gruppa Kvarts, Hans Rotmo og Geirr Lystrup. Kvarts er også et av ikke mindre enn tre orkestre som skal ha plateslipp under årets utgave av Folkemusikkveka. «Brennheiten» med toraderkvartetten Springar Og Laus fra Hallingdal, som består av Ola T. Stave, Håkon Tveito, Ulf Arne Johannesen og Torleiv Håheim, ble sluppet alt på åpningsdagen mandag.

I kveld, onsdag 23. mai, er det konsert med Jan og Hans Erik Groth i samarbeid med Hol og Ål Pinsemenighet, og i Ål Kulturhus skal Ludvig Eikaas holde omvisning og kåseri med tittelen «Mitt liv som gårdsgutt hos Rolf Nesch.

— Og klokka ti i kveld skal vi ha stand up-kveding på Hallingdal Hotell, der det er fritt frem for alle som vil henge seg på. Gruppa Motr Normalt skal da synge med og mot Odd Nordstoga, Ørjan Fresvik, Birgit Høva, Tove Knutsen, Torill Stave og alle i styret for Folkemusikkveka.

Fredag er det duket for offisiell utgivelse av to nye norske folkemusikkplater. «Blåmann Blåmann» med Odd Nordstoga, Lars Underdal, Asgaut Bakken og Silje Hegg, samt albumet «Filigran» med før nevnte Kvarts.

— Vi regner i hvert fall med et firesifret publikumstall denne uken, sier Kvile. – På lørdag kveld blir det Fanitulltevling på fele og hardingfele, der det skal kappes om Norges største sølvpokal og 30 000 kroner.
Pokalen er gitt av Olav Thon, og det er de fem beste spelemennene i Norge som skal i ilden.

Ellers forteller Kvile at ungdommen står sentralt i årets folkemusikkveke. Ikkje minst skal Odd Nordstoga fra Vinje og fire andre musikere besøke alle åttendeklassane i Hallingdal i løpet av tre dagar – for å rekruttere ungdom til folkemusikken.

For fullt program og andre opplysninger henviser vi til nettsidene til Folkemusikkveka.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.