Einar Selvik (Foto: Daria Endresen)

Egil Storbekkens Musikkpris til Wardrunas Einar Selvik

Musikeren, komponisten og instrumentbyggeren Einar Selvik bak Wardruna og musikken til HBO-serien «Vikings» får prisen for nyskapende og sjangerovergripende arbeid.

Kalender

Einar Selvik (f. 1979) er også hovedmannen bak Wardruna, et prosjekt med fokus på musikalske tolkninger av gammelnorske og eldre nordiske tradisjoner som i dag har en stor tilhengerskare langt utenfor Norges grenser. Selvik har også skrevet og spilt inn musikken til HBO-serien «Vikings». Selvik har bygd opp et stort internasjonalt navn innenfor en nyskapende sjanger som kombinerer gamle nordiske musikktradisjoner med moderne uttrykksformer, skriver Egil Storbekkens Musikkpris i en pressemelding om vinneren.

SE WARDRUNAS MUSIKKVIDEO LYFJABERG I BALLADE VIDEO

Einar Selvik er sanger og multiinstrumentalist, som blant annet trakterer bukkehorn, lur, munnharpe, fløyte og ulike nordiske knipse- og strykelyrer. Han bruker også lyder hentet direkte fra naturen i melodiene han skaper – fra trær, steiner og vann. Han legger samtidig stor vekt på gammel skaldetradisjon og poesi, samt bruk av litterære elementer som runealfabetet, gammelnorsk og norrøne skrifter.

Gjennom en nærmest akademisk tilnærming til materialet, med utstrakt bruk av kilder, og anvendelsen av et vidt spekter av eldre nordiske instrumenter og versemål plassert inn i et samtidsrettet, populærkulturelt lydbilde, har Selvik utfordret og flyttet musikalske sjangergrenser, fortsetter Musikkprisen i sin omtale av Selvik, og fortsetter: Slik har han gitt fortidens tenkemåter og uttrykksformer en ny kunstnerisk stemme. Dette har gjort Wardruna til en av samtidens fremste formidlere av norrøn kultur.

Wardruna har oppnådd verdensomspennende annerkjennelse for sitt nyskapende musikalske uttrykk. Selvik er sammen med Ivar Bjørnson fra Enslaved også arkitekten bak det flerårige, kritikerroste festspillprosjektet «Nordvegen». I tillegg lager han nå musikk for et av årets største TV-spill, «Assasins Creed – Valhalla», fra spillgiganten Ubisoft.

Einar Selvik spilte nylig også konsert under Festspillene i Bergen med Wardruna-prosjektet. I skrivende stund (26. juni 2020) er konserten fortsatt tilgjengelig i opptak på Festspillenes hjemmesider.

Juryen for Egil Storbekkens Musikkpris vil spesielt trekke fram prisvinnerens viktige nyskapende og sjangerovergripende arbeid med utgangspunkt i tradisjonelle instrumenter og andre uttrykksformer, noe som er direkte i Egil Storbekkens ånd, heter det i meldingen.

 

Juryen er satt sammen av representanter for Norsk Lur- og Bukkehornlag, NOPA og familien Storbekken, og har i år bestått av juryleder Bjørn Aksdal (NLB), Eilif Gundersen (NLB), Hans Fredrik Jacobsen (NOPA), Sigrid Moldestad (NOPA) og Eli Storbekken (familien).

Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige ballade.no. NOPA, Norsk Komponistforening og Musikkforleggerne er medlemmer i Foreningen Ballade.

Egil Storbekkens Musikkpris er en pris for fremme av interessen for norsk folkemusikk. Den er en nasjonal hedersbevisning og kan gis til kandidater fra hele landet, heter det i vedtektene.  

Prisen er opprettet til ære for musikeren, komponisten og kulturbæreren Egil Storbekken. Den ble utformet i 2006, og er et samarbeid mellom NOPA, Norsk Lur- og Bukkehornlag, Tolga kommune og familien Storbekken.

Prisen er på 25 000 kroner og et kunstverk.

Tidligere prisvinnere:
2006 musikeren Geir Egil Larsen, Verdal
2007 innsamleren Leif Løchen, Vågå
2008 instrumentmakeren Magnar Storbækken, Tolga
2009 musikeren Steinar Ofsdal, Oslo
2010 musikeren, forfatteren og innsamleren Atle Lien Jenssen, Hamar
2011 musikerne Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jakobsen, Tolga
2012 musikeren og komponisten Karl Seglem, Årdalstangen / Oslo
2013 instrumentbyggegruppa i Gjøvik spelmannslag, Gjøvik
2014 musikeren Eilif Gundersen, Ål
2015 musikeren og komponisten Henning Sommerro, Surnadal / Trondheim
2016 musikeren og instrumentmakeren Sverre Jensen, Oslo
2017 musikeren, musikkforskeren og forfatteren Bjørn Aksdal, Trondheim
2018 musikeren og komponisten Hildegunn Øiseth, Kongsvinger / Trondheim
2019 musikeren, pedagogen og komponisten Tom Willy Rustad, Vinstra

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev