– Vi har brukt betydelige ressurser i flere år for å kjempe mot robotene, og stopper salg når vi ser tegn på at det er roboter og ikke mennesker som handler. Det sier Kristian Seljeset, administrerende direktør i Tickemaster (TM) Norge om den økende svartebørshandelen av konsertbilletter som skjer med bots. De blir nå forbudt av EU når de brukes til å tjene penger på videresalg.
– Internett kjenner ingen landegrenser, og utenlandske aktører forsøker jevnlig å kjøpe opp billetter til de mest populære konsertene i hele Europa. Norge er intet unntak selv om svartebørs er ulovlig her. Vi investerer løpende store ressurser for å blokkere ute bots fra våre sider. Vi synes det nye vedtaket er strålende, og håper selvsagt det får en direkte effekt for også norsk publikum, sier Seljeset til Ballade.
I forrige uke skreiv Ballade om EU-parlamentets vedtak mot billettbots.
Også Live Nation i Norge, som samarbeider med TM, og som internasjonalt eier TM, prøver å følge med på de ikke-offisielle salgsplattformene. Presseansvarlig Elise Eriksen Løssfelt hilser nye EU-regler velkommen:
– Det er særlig når de største artistnavnene slippes at vi ser oppkjøp som man kan mistenke er for å selge videre med fortjeneste. Vi håper jo at de nye EU-reglene kan bremse det.
Eriksen Løssfelt sier det kan være vanskelig å skille en offisiell salgskanal fra en av dem som havner høyt oppe på internett-søk men som lenker til videresalg.
– Jeg skjønner at det er forvirrende for enkelte billettkjøpere. Vi kan kun gå god for billetter solgt via vår offisielle billettforhandler. Vi ser også i økende grad falske arrangement på Facebook, og veldig ofte lenker disse konsekvent til billettsalg på viagogo, mener Eriksen Løssfelt.
Ticketmaster opplyser videre at de selv planlegger plattformer for videresalg.
– Arbeid pågår med å tilby en side for publikum hvor de kan selge sine billetter til andre fans, uten å kunne øke prisen fra originalt kjøp. Gjennom denne siden garanterer vi at kjøper mottar en ekte og unik billett som det ikke dinnes duplikater av. Lanseringstidspunkt for Norge er ennå ikke klart. Seljeset opplyser at denne funksjonaliteten finner for Storbritannia og Irland allerede.
Slikt «offisielt videresalg» har tidligere vært omdiskutert i et annet av Ticketmasters markeder, da canadiske journalister avslørte at TM der kunne være vert for billettspekulanter. Dette ville ikke vært lov etter norsk svartebørslovgivning. Ballade har ingen kjennskap til hvordan en lovgivning langs det nye EU-vedtaket ville påvirka dette. Saken fra Canada ble omtalt av NRK i høst, og ble kommentert av Ticketmaster – her er NRK-saken, inkludert kommentar fra TM Norges markedsdirektør. TM avviste at billettspekulering foregikk via deres tjeneste – slik blant andre Rolling Stone publiserte her.
Forbrukerrådet til Ballade: – Kan bremse robotene

Astrid Kvalbein gjenvalgt som rektor ved Norges musikkhøgskole
Kvalbein blir rektor i fire nye år, med musiker og professor Morten Qvenild som prorektor.

Kunstneropphold på Folkemusikksenteret i Buskerud
Åpent for alle musikere å søke, til øving, låtskriving og fordypning i norsk folkemusikk.

Bevar Musikkbiblioteket ved NTNU!
Et så viktig universitet som NTNU må ha et rikholdig bibliotek for musikkprofesjonsutdanningen, og med kvalifiserte ansatte. Norsk musikkbibliotekforening støtter innspill om musikkbiblioteket ved NTNU, skriver Tone Nøtvik Jakobsen.

Ballade video: I stua, i limbo
Med Marie Sahba, Adam Douglas, Iris Caltwait, Intertwine, Barren Womb og ARV. Samt en fem låters mini-konsert med Sweetheart.

Lyden av Gamle Oslo Gammaldans
Gamle Oslo Gammaldans er sju voksne folk som ikke spiller gammaldans. Opplev dem live på Ballade-arrangement i Gamlebyen i Oslo torsdag 27. mars.

Ballade på Parkteatret: Opera-premiere, musikkvideovisning og minikonsert søndag 23. mars
Solveig Sørbø og Maria Kjos Fonn snakker om operaen "Heroin Chic". Rockemusiker Henning Andersen spiller utvalgte låter. Og vi viser et godt knippe nye musikkvideoer på skjermen.